Nyiro Jozsef a anihilat opoziţia românească din Cluj în 1940

Nyiro Jozsef a anihilat opoziţia românească din Cluj în 1940
Jurnaliştii Ciprian Aron (stânga) şi Rareş Bogdan (centru) au dezbătut ieri, într-o Ediţie Specială la REALITATEA TV Cluj, moderată de Octavian Hoandră (dreapta), scandalul diplomatic care a avut loc în acest sfârşit de săptămână cu privire la înhumarea rămăşiţelor poetului Nyiro Jozsef, care ar fi trebuit să aibă loc la Odorheiu Secuiesc.

Jurnalistul Rareş Bogdan s-a referit în timpul emisiunii la un moment de violenţă condus în Cluj-Napoca de Nyiro Jozsef, care a avut mai multe victime în rândul românilor. "Istoricul Gheorghe Bodea a scris într-o carte a sa că Nyiro Jozsef, în calitate de conducător al organizaţiei paramilitare «Ceata luptătorilor de foc Tuzharcosok», s-a grăbit să preia controlul asupra Clujului şi a anihilat în septembrie 1940 orice opoziţie românească, fiind cunoscute episoadele de pe strada Crişan şi Eroilor în care au stâlcit în bătaie familii de români şi de jurnalişti", a declarat editorialistul Rareş Bogdan.

Acesta a lăudat modul cum a gestionat situaţia din acest sfârşit de săptămână Ministerul de Externe, condus de fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga. "Reacţia Ministerului de Externe a fost extraordinară, foarte promptă şi îl felicit pe domnul Marga. Federaţia comunităţilor evreieşti a reacţionat ieri. Era o ruşine ca România să accepte aşa ceva pentru că vorbim despre un poet fascist. Să primeşti cu onoruri militare, să faci funeralii la nivel de şef de stat mi s-a părut mult prea mult. Prefectul de acolo a reacţionat bine şi a atacat în contencios administrativ decizia", a mai spus Rareş Bogdan, completat de Octavian Hoandră. "Din momentul ăsta nu se mai pune problema ca Ministerul de Externe să mai fie îngenunchiat", a precizat Hoandră.

Totodată, cei trei jurnalişti au făcut referire şi la reacţiile unei părţi a liderilor UDMR, care au refuzat să gireze acţiunea de înhumare a poetului în Odorheiu Secuiesc. "O parte din liderii UDMR au acţionat cu precauţie şi au refuzat să gireze acţiunea. Îi felicit pe György Frunda şi pe Marko Bella", a adăugat Bogdan.

 

 

Etichete
Comenteaza