Nu se lasă nicicum: nouă petiţie pentru autonomia economică a Transilvaniei

Nu se lasă nicicum: nouă petiţie pentru autonomia economică a Transilvaniei
Un clujean este ferm hotărât să militeze până în pânzele albe pentru autonomia economică a Transilvaniei. În acest sens, el a lansat o nouă petiţie prin care solicită autonomia financiară a regiunii.

Iniţiatorul demersului, Ernő Fancsali, susţine că locuitorii Transilvaniei şi-au exprimat de-a lungul timpului în mod democratic dorinţa de a se autoguverna, "în scopul îmbunătăţirii progresului, prosperităţii populaţiei, egalităţii de şanse pentru toţi cetăţenii, precum şi pentru  întărirea culturii şi identităţii colective". 

În petiţia publicată el îşi demonstrează temeinicitatea cererii sale cu exemple din istoria regiunii, susţinând că idealul autonomiei economico-administrative a apărut încă din perioada medievală şi s-a păstrat până în prezent. 

"Autoguvernarea Transilvaniei se bazează de asemenea pe drepturile istorice ale locuitorilor Transilvaniei, pe instituţiile seculare și pe tradiţia juridică transilvană. Parlamentarismul transilvan îşi are bazele în Evul mediu, prin Dieta Transilvaniei. În secolul XVI a fost creată Dieta Transilvaniei, iar în secolul XVIII Guberniul. Între 1571 și 1699 Transilvania a fost Principat independent. Cu ocuparea Transilvaniei de Habsburgi regiunea devine Mare Principat prin intermediul Imperiului Habsburgic. Regiunea îşi păstrează autonomia față de Viena până în 1867 când Transilvania se reunește cu Ungaria.

Dorința de auto-guvernare a transilvănenilor nu a încetat însă niciodată. Iar odată cu Unirea cu România locuitorii Transilvaniei au avut mari speranţe în redobândirea autonomiei pierdute. Proclamația de la Alba Iulia din 1 Decembrie garanta autonomia comunităților transilvane, dar documentul nu a fost ratificat de parlamentul României și de regele Ferdinand. În timpul comunismului propaganda naționalistă a încercat cu diverse metode falsificarea istoriei transilvane. După revoluția din 1989, locuitorii Transilvaniei și-au exprimat în diverse moduri voinţa de a depăşi situaţia actuală din România și dorința de a se autoguverna în interiorul României", afirmă el. 

În baza tuturor acestor exemple istorice, el susţine că locuitorii Transilvaniei vor să decidă singuri soarta regiunii. "[...]vrem autonomie prin principiile următoare: subsidiaritate, descentralizare, autonomie, spirit european, dialog și coeziune socială, transparență", scrie el.

Petiţia, adresată Parlamentului României, Preşedintelui României şi Parlamentului European, a fost semnată până în momentul publicării materialului de 225 de susţinători. 

Ernő Fancsali nu este la prima petiţie de acest tip lansată: în urmă cu un an, el a iniţiat o alta, intitulată "Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crişana, Maramureş, Ardeal", pe care au semnat-o aproape 15.000 de persoane, însă demersul său a fost ucis în faşă de autorităţi.

Comenteaza