Nu ai fost la picnicul “Verde pe Canalul Morii”? Te poți înscrie la concursul de idei din 2019

Nu ai fost la picnicul “Verde pe Canalul Morii”?  Te poți înscrie la concursul de idei din 2019
| Foto: Radu Pădurean

După picnicul reușit de anul trecut, arhitecții se întorc pe Canalului Morii, în zona Parcului Farmec, pentru a încerca să le ofere localnicilor un adevărat loc de loisir. 

"Revenim cu cea de-a doua ediție a evenimentului “Verde pe Canalul Morii”. O nouă încercare de activare și închegare a cartierului și a comunității. Și în acest an ne dorim dezvoltarea unui spațiu urban ce are ca și legătură principală locuitorii, vecinii și apa.

Ce facem ? Concurs de idei!  Propunem un concurs de idei pentru amenajarea temporară a segmentului Canalului Morii, din zona Parcului Farmec. Zonă verde aflată între blocuri, ce este în prezent folosită doar ca și zonă de tranzit pentru pietoni si bicicliști, între Parcul Farmec și strada Scorțarilor. Lipsa locurilor de șezut, a coșurilor de gunoi, a pistelor de bicicletă sau a unor spații de recreere destinate copiilor, arată neglijența cu care este tratat acest “spațiu urban”. Canalul Morii deși prezent este si el neglijat, părând a fi doar un spațiu rezidual plin de gunoaie și nu un monument natural.  Amenajarea propusă trebuie să aibă caracterul unui mobilier urban la scară mică din lemn, ce are ca și utilizare mai multe scenarii posibile: recreere, joacă, promenadă, accesibilitate.  Ne dorim crearea unui cadru potrivit și plăcut pentru activitățile si nevoile comunității si a cartierului, precum si accesibilitatea diferitelor categorii de utilizatori. Aceasta trebuie să țină cont de dimensiunile restrânse ale sitului, de caracterul zonei și să stabilească o apropiere față de apă", transmit organizatorii evenimentului. 

Termenul limită pentru trimiterea proiectelor este pană la data de 20 mai, după care urmează interviurile cu echipele a căror proiecte au fost selectate, în data de 22 mai. Afișarea rezultatelor finale se va face la data de 25 mai și faza finală de construcție se va desfășura în data de 7-8 iunie. Buget instalație: 1.500 lei. Propunerile vor fi trimise la adresa de mail verdepecanalulmorii@gmail.com. 

Exerciţiu pentru cartiere mai prietenoase în Cluj. Picnic pe Canalul Morii

În 2018, o echipă de tinere arhitecte cu inițiativă a lucrat cu vecinii din zona Scorţarilor – Parcul Farmec (cartierul Mărăşti din Cluj-Napoca) într-un proces de consultare care a imaginat moduri în care spațiul dintre blocuri ar putea fi mai bine folosit împreună. Primul experiment de reorganizare de cartiere s-a concretizat, în mai, într-un picnic intitulat sugestiv “Verde pe Canalul Morii”. 

Concret, vecinii au fost invitaţi la socializare şi o masă comună pe petecul de verdeaţă din spatele Parcul Farmec, pe ritmurile celor mai îndrăgite şlagăre româneşti (Dr. Dj. Arh. Le Xi), iar micuţii au putut participa la jocuri și boardgames (cu ajutorul Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca), teatru de păpuși ("Insomnia" - pregătit și interpretat de Orsolya Gál) şi la proiecţia animaţiei Țestoasa Roșie (cu spijinul Cinemobilul).

Verde pe Canalul Morii, ce a vizat regândirea zonei Scorţarilor – Parcul Farmec, a fost unul din proiectele finanţate de Fondul de Inovare Culturală (FIC), lansat în 2017 de Centrul Cultural Clujean. Pentru faza de implementare, echipa organizatoare a primit o finanţare de 5.000 de euro şi a beneficiat de o echipă de specialiști în legislație, siguranța circulației, management public și mobilitate, în arhitectură și design, evenimente și producție, în antreprenoriat și organizare comunitară şi în dezvoltare software. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza