Noua cale de rulare de la aeroport ar putea fi gata în vara lui 2021

Noua cale de rulare de la aeroport ar putea fi gata în vara lui 2021

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a semnat trei contracte de finanțare pe fonduri europene pentru proiecte ce vizează modernizarea pistei de rulare și a serviciilor aeroportului, iar al patrulea proiect a fost aprobat.

Proiectele de dezvoltare, anunțate la finalul anului trecut de Aeroportul Cluj-Napoca, prind contur. Este vorba de patru proiecte cu o investiție de peste 16 milioane de euro. 

“Avem trei contracte semnate pe fonduri europene, avem aprobat al patrulea, este vorba de mașini de pompieri pe fonduri europene cu 98%, urmează, probabil în această lună să semnăm contractul”, a spus directorul aeroportului, David Ciceo..

Unul dintre proiectele pe fonduri europene, de 7 milioane de euro, care a fost deja semnat, este legat de realizarea unei noi căi de rulare, care ar putea fi gata în vara anului 2021.

“Un proiect foarte important este o cale de rulare total nouă, calea de rulare actuală Delta este fosta pistă de decolare-aterizare, în funcțiune din 1968, pe care erau restricții de operare din cauza deteriorarii. Am semnat contractul, proiect tehnic plus execuție, au început lucrările pentru proiectul tehnic, în vară sperăm să putem să începem lucrările de execuție, astfel încât, în vara viitoare să avem o cale de rulare total nouă. Este un proiect de aproximativ 41 de milioane de lei, 50% este co-finanțat din fonduri europene, 50% va fi din venituri proprii”, a spus Ciceo, la ZIUA LIVE.

Echipamente noi de securitate în zona de bagaje

Alte două proiecte pe bani europeni care, potrivit directorul Aeroportului Cluj, au fost, de asemenea, semnate, vizează echipamentele de securitate din zona de bagaje. Odată instalate, acestea ar ușura și reduce timpul de verificare al bagajelor, ceea ce va duce la reducerea timpilor de așteptare al pasagerilor.  

“Este vorba de echipamente de securitate. Fiecare proiect este în valoare de 3,5 milioane de euro, în total 7 milioane de euro, aici contribuția noastră este de 2%, 98% sunt fonduri europene. Este vorba despre bagajele de cală, dar ceea ce este mai important pentru pasageri, și unde se vor vedea imediat facilitățile, este vorba de bagajele de mână. Cu noile aparate care vor fi instalate în această toamnă, nu vor mai trebui pasagerii să scoată laptopul sau lichidele. (…) Timpul de așteptare va scădea foarte mult, odată cu instalarea acestor aparate pasagerii vor putea să introduce apă, suc. Sunt sisteme performante, optimizează și acest proces, în ce privește bagajele de cală”, a precizat directorul aeroportului.

Cel de-al patrulea proiect, de peste 1,5 milioane de euro, care a primit aprobare, este legat de mașinile de pompieri. 

"Ne-a fost aprobat un proiect legat de mașinile de pompieri. Este vorba de două mașini de pompieri moderne, dar nu numai de mașini de pompieri, ci și de dotări specifice acestui domeniu, în total avem 1,6 milioane euro, vor fi două mașini moderne. Ce este foarte important e că avem doar 2% contribuția proprie. Avem și alte proiecte, o remiză PSI, platforme, lucrăm foarte mult și pe aceste proiecte", a mai adăugat David Ciceo.

Comenteaza