"Noi vrem asfalt": un clujean cere asfaltarea străzilor private

Sătul să facă slalom printre noroiul, gropile, praful şi bălțile omniprezente pe străzile private din municipiu, un clujean a decis să preia iniţiativa şi a lansat o petiţie online prin care cere primăriei asfaltarea acestora.

Autorul petiţiei, Ciprian Oniga, îl acuză pe primarul Emil Boc că "a uitat" de străzile respective, pe care le numeşte uliţe, şi că se ascunde în spatele unei hotărâri de Consiliu Local din 2010 pentru a motiva lipsa de acţiune a autorităţilor locale.

"Vă aducem pe această cale la cunoştinţa dumeavostră că străzile despre care facem vorbire aparţin municipiului Cluj-Napoca. Domniei voastre vă place să spuneți că sunt străzi private și basta. Ba mai mult decât atât, vă ascundeți după o hotărâre de Consiliu Local, de pe vremea când merituosul dumneavoastră predecesor, Sorin Apostu, era primar, mai precis HCL 62 din 2010. Hotărârea cu pricina nu face altceva decât să spună clujenilor că vor folosi mult şi bine de aici încolo cizme de cauciuc și vor fi condamnați în continuare să fie privați de facilitatea elementară a unui oraș civilizat care se numește asfalt, dacă străzile pe care stau nu au minimum 9 m lățime. Parafrazându-l pe marele George Coșbuc - „Noi vrem asfalt", domnule Primar", susţine el.

Pentru a remedia situaţia, el îi cere primarului să propună Consiliului Local anularea hotărârii respective şi înfiinţarea unui serviciu specializat, dedicat preluării străzilor private în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, pentru intervalul 2014-2020, solicită ca municipalitatea să atragă bani europeni care să poată fi absorbiţi prin proiecte de infrastructură urbană. 

O altă nemulţumire a sa este legată de faptul că locuitorii străzilor private sunt obligaţi să plătească aceleaşi taxe ş impozite ca ceilalţi cetăţeni ai Clujului, care trăiesc în condiţii civilizate.

"Cât despre impozite, nici un cuvânt. Primăria pe care o conduceți percepe aceleași impozite pentru imobilele de pe aceste străzi ca și pentru cele care au asfalt și alte utilități edificate din bani publici. Deh, este o onoare dacă locuim în Cluj-Napoca, chiar dacă pe o stradă -în scripte, dar cu statut de uliță -în fapt. Domnule Primar, chiar îndurăm mizeria cotidiană la care, prin inacțiunea institutiei pe care o conduceți, suntem supuși", a adăugat el.

În consecinţă, cere, provizoriu, reducerea impozitelor şi taxelor locale pentru locuitorii străzilor cu pricina, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să le întreţină din resurse proprii. În cazul în care reprezentanţii municipalităţii nu vor lua în considerare doleanţele expuse în petiţie, autorul acesteia susţine că va picheta ședințele Consiliului Local până la rezolvarea lor.

Petiţia a fost iniţiată duminică, 15 februarie, iar până la ora publicării materialului strânsese peste 400 de semnături. 

Comenteaza