Noi tăieri abuzive în Hoia-Baciu. Parlamentari de Cluj şi Garda Forestieră merg în teren

Noi tăieri abuzive în Hoia-Baciu. Parlamentari de Cluj şi Garda Forestieră merg în teren

Noi tăieri abuzive au fost semnalate în Pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca. Trei parlamentari clujeni, alături de reprezentanți ai Gărzii Forestiere și ai societății civile merg merg la faţa locului în căutarea de soluţii.

Întâlnirea, la care vor participa parlamentarii Adrian Dohotaru (deputat independent și director executiv al Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS), Csama Botand (deputat UDMR) şi Vasile Ilea (senator PSD), alături de reprezentanți ai Gărzii Forestiere și ai societății civile, va avea loc vineri, 19 aprilie 2019, la ora 10.00. Punctul de întâlnire va fi Muzeul Satului.

Amintim că, societatea civilă a lansat o petiție pe tema stopării tăierilor abuzive în Pădurea Hoia-Baciu cu aproape 8.000 de semnatari. VEZI petiţia AICI! 

Verificări în Pădurea Hoia – Baciu

În Pădurea Hoia - Baciu de la marginea oraşului Cluj-Napoca se taie abuziv copacii cu sutele. Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a anunţat verificări, la finele lunii februarie 2019, urmând să fie stabilit ce instituţie este competentă să facă anchetă în acest caz, dat fiind faptul că e o pădure privată. 

Directorul General al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, declara la acea vreme că va solicita colegilor săi de la Cluj să vadă cine are competenţă să facă verificări în cazul tăierilor masive de copaci din Pădurea Hoia - Baciu şi din Poiana Rotundă, întrucât e vorba de pădure privată. „Am văzut şi eu situaţia din Pădurea Baciu. Este o este o pădure privată şi am să cer date celor de la Cluj să vedem dacă este pe competenţa mea sau dacă este pe autoritate, dacă este într-un ocol de regim silvic”, a spus directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, citat de Mediafax.ro. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va cere corpului de control să verifice în teren dacă suprafaţa este cea care se regăseşte şi în acte. Mai multe detalii AICI! 

De ce se taie copacii din pădurea Hoia

Mai multe părţi din ea au fost retrocedate, iar proprietarii au intrat cu topoarele şi au tăiat sute de arbori. Ca să înceapă defrişarea, ar fi primit aviz de la Direcţia Silvică după ce au apelat la o prevedere din codul silvic, care le-ar da dreptul să scoată de pe fiecare hectar, câte cinci metri cubi de lemn, conform unui articol publicat la final de 2018 de Stirile ProTV.  Voluntarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt însă de altă părere.

Pădurea Hoia - Baciu din Cluj, renumită internaţional pentru fenomnele paranormale 

Pădurea Hoia - Baciu din Cluj este probabil cea mai faimoasă pădure din România, cunoscută datorită fenomenelor paranormale descrise de unii vizitatori, care au inclus-o în topurile locurilor bântuite. Poiana Rotundă de aici ar putea deveni însă şi ea doar o legendă, dacă tăierile de copaci continuă.

Comenteaza