Noi elicoptere în dotarea SMURD. Se vor înființa noi baze pentru intervenţie montană

Noi elicoptere în dotarea SMURD. Se vor înființa noi baze pentru intervenţie montană

Trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create în România ca urmare a achiziţionării a şase elicoptere uşoare, dintre care jumătate au fost recepţionate joi.

"Sunt recepţionate primele trei elicoptere de către Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reprezentând doar o primă tranşă din totalul de şase elicoptere achiziţionate prin proiectul 'Viziune 2020', prin Programul Operaţional Infrastructură Mare", a declarat joi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El a precizat că elicopterele achiziţionate sunt echipate pentru misiuni aeromedicale, dar şi pentru cele de căutare şi salvare, inclusiv în zonele de munte greu accesibile, fiind dotate cu troliu. "Vom putea avea o reacţie mai rapidă, cu mai multe aeronave şi o zonă mai largă de acoperire şi deservire. (...) Două elicoptere din acest lot de şase elicoptere uşoare vor fi destinate Detaşamentului de Instrucţie al Inspectoratului General de Aviaţie, în vederea susţinerii procesului de formare continuă şi creşterii performanţei piloţilor", a mai explicat ministrul, conform Agerpres.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create ca urmare a achiziţionării elicopterelor.

"Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană - (...) una în zona Caransebeş, Caraş, una în zona Braşov, Sibiu şi una în zona Suceava", a precizat Arafat, la evenimentul de recepţionare a celor trei elicoptere.

"Mai este o componentă, cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene am adăugat-o recent, achiziţia a două avioane de transport pacienţi, fiecare cu capacitatea de transport a trei pacienţi, unde licitaţia va începe acum", a menţionat şeful DSU.

Potrivit acestuia, programul "Viziune 2020" are şi o componentă terestră în desfăşurare. "IGSU se dotează cu echipamente şi cu tot ce trebuie pentru diferite tipuri de intervenţie, am văzut echipamentele de intervenţie pentru căutare-salvare în caz de cutremur, am văzut maşinile care au sosit, autoscările, absolut tot ce a intrat în dotarea inspectoratului, dar acum continuăm şi poate cea mai importantă licitaţie care este în curs este cea pentru 500 de maşini de pompieri, pe care sper să reuşim să le achiziţionam cât mai rapid", a explicat Raed Arafat.

El a adăugat că mai este în curs o licitaţie pentru o navă multirol pentru Marea Neagră şi trei nave pentru zona fluvială şi Delta Dunării.

Comenteaza