Noi detalii din motivarea judecătorului care a decis arestarea teroristului de la Târgu Secuiesc

Noi detalii din motivarea judecătorului care a decis arestarea teroristului de la Târgu Secuiesc
Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri prelungirea arestului preventiv al lui Beke Istvan Attila cu 30 de zile. Iată noi detalii din motivarea judecătorului care a decis arestarea lui Beke, cel care plănuia să detoneze un dispozitiv exploziv cu ocazia paradei militare de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Arestul preventiv al lui Beke Istvan Attila a fost prelungit cu 30 de zile, cu drept de recurs, lucru prin care instanţa arată, fără echivoc, gradul de pericol social al inculpatului, dar, mai ales, soliditatea probelor administrate în dosar.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în motivarea arestării lui Beke Istvan, membru al Mişcării de Tineret 64 de Comitate (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM), cunoscut şi ca teroristul maghiar din Târgu Secuiesc, instanţa a reţinut că acesta se pricepea la electronică şi că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv de la distanţă, în timpul paradei militare dedicată zilei de 1 Decembrie, cu ajutorul unei cartele telefonice şi a unui telefon nou, pe care apoi plănuia să le arunce. Totul a fost pus la cale într-o discuţie interceptată ambiental, la care au luat parte mai mulţi membri ai HVIM.

Astfel, potrivit motivării "S-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini/cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii extremiste ungare ,,Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii unor acțiuni de natură violentă, și implicit acte teroriste care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste (refacerea ,,Ungariei Mari"). În cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Beke Istvan Atilla a săvârşit următoarele infracţiuni: tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev. de art. 412 alin. 2 rap. la art. 397 alin. 2 Cod penal, respectiv nerespectarea regimului materiilor explozive prev. de art. 346 alin. 3 Cod penal săvârșită în condițiile art. 32 alin. 1 lit. o din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului".

Potrivit judecătorului "în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, înregistrată ambiental, a mai multor membri HVIM", când s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 decembrie 2015 pe raza localității Târgu Secuiesc. Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca "dispozitivul să fie realizat de numitul Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă 3-4 petarde simultan" și că ,,mai trebuie doar o baterie".
Instanţa a mai reţinut că "Beke Istvan a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de ziua națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță ,,chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia".

Beke Istvan a afirmat că ,,la ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore" (Cu ocazia efectuării percheziției domiciliare efectuate la locuința suspectului Beke Istvan a fost identificat și ridicat un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodată, portivit motivării judecătorului, urmărirea penală a dovedit faptul că, după momentul întâlnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Atilla a efectuat demersuri de achiziționare a unui telefon mobil nou de pe site-ul ,,telefon-rezistent.ro").

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în data de 30.11.2015, au fost identificate și ridicate, între altele, 195 bucăți dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP 3 dintr-un total de 400 bucăți achiziționate cu încălcarea legii de către suspectul Beke Istvan Atilla; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V, ș.a.m.d.

În încheierea ICCJ se mai precizează că "suspectul Beke Istvan Atilla a încercat cu ocazia audierii să confere un caracter neserios (,,prostii") actului de planificare a activităților ce vizau realizarea, amplasarea și detonarea în public, pe raza municipiului Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI). Judecătorul de drepturi și libertăți a constatat însă că susţinerile inculpatului nu se confirmă, fiind contrazise până la acest moment de probele administrate și de modul de derulare a faptelor.
Caracterul serios al planului infracțional rezultă, portivit motivării, din complexitatea acestuia, prevederea amănunțită a acțiunilor planificate, folosirea unui limbaj codificat, îngrijorarea manifestată de alți participanți la momentul efectuării percheziției domiciliare la inculpat și rezultatele perchezițiilor domiciliare, când au fost identificate și ridicate dispozitive pirotehnice și electronice.

Potrivit evz.ro, instanţa precizează că Beke Istvan Attila a refuzat asigurarea unui traducător autorizat în limba maghiară, precizând că vorbeşte fluent limba română. Un lucru surprinzător, având în vedere că HVIM a umplut internetul şi media maghiară cu acuzaţii la adresa autorităţilor române că nu i s-ar fi respectat drepturile lingvistice.

Comenteaza