Nobel 2016: Premiul pentru fizică se împarte între trei cercetători

Nobel 2016: Premiul pentru fizică se împarte între trei cercetători
David J. Thouless, de la Universitatea Washington din Seattle, va împărți jumătate din Premiul Nobel pentru Fizică, cu F. Duncan M. Haldane de la Universitatea Princeton și cu J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown (SUA), pentru studiile privind starile neobisnuite ale materiei.

Cei trei fizicieni vor primi câte o diplomă, o medalie de aur și își vor împărți suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari). David J. Thouless va primi jumătate din această sumă, în timp ce F. Duncan M. Haldane și J. Michael Kosterlitz își vor împărți cealaltă jumătate.

"Descoperirile lor, folosind matematica avansată, stimulează cercetarea în fizica materiei condensate și oferă speranțe pentru dezvoltarea a noi generații de produse electronice si supraconductori şi pentru viitoare calculatoare cuantice, ", a spus Academia Regală Suedeză de Ştiinţe într-un comunicat privind acordarea premiului în valoare de aproape un milion de dolari.

Cei trei fizicieni au studiat fazele sau stările neobișnuite ale materiei, așa cum sunt superconductorii, superfluidele sau peliculele magnetice subțiri.

Comenteaza