Negocieri eșuate la Guvern. Profesori intră mâine în grevă

Negocieri eșuate la Guvern. Profesori intră mâine în grevă

Sindicaliștii au anunțat că profesorii vor continua greva de luni. Peste 150.000 de mii de profesori și 70 de mii de angajați din personalul auxiliar vor participa la grevă. Reprezentanții profesorilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua. "Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie solutii pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Pesonalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului", a spus acesta. "Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țina elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală", a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse "doar intenții" din partea Guvernului.

Guvernul a transmis, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că își va asuma finalizarea proiectului noii legi a salarizarii, care include și grilele pentru profesori, până la 15 iulie, astfel încât aceasta să poată fi aprobată în Parlament începând cu 1 septembrie "Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării", a transmis Executivul într-un comunicat. "În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare", se mai arată în comunicat.

 

Etichete
Comenteaza