Foto Muralul de pe Constanţa, inaugurat în prezenţa autorităţilor şi reprezentanţilor Franţei la Cluj

Primarul Clujului a luat parte alături de Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România, la finalizarea proiectului artistic comun „Apropiați. Spargem zidurile".

Peretele de pe strada Constanța a fost transformat într-o pictură murală prin artă stradală. Lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română.

Mesajul proiectului dorește să sublinieze colaborarea și solidaritatea artistică prin care pot fi consolidate relațiile și valorile comune ce unesc cele două orașe. Numeroasele treceri dintre elementele picturii fac referire la noțiunile de pasaj, de retransmitere și întâlnire, iar elementele naturale, precum albina sau ursul amintesc de importanța biodiversității, în timp ce trunchiul de copac retezat este o referință la exploatarea excesivă a pădurilor.

Proiectul comun „Apropiați. Spargem zidurile" reunește artiști din Nantes și din Cluj-Napoca care la sfârșitul lunii iulie au realizat la Nantes un mural de mari dimensiuni, inspirat de Coloana Infinitului a sculptorului român Constantin Brâncuși.

Proiectul este realizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de înfrățire cu orașul Nantes din Franța și a 30 de ani de existență a Institutului Francez la Cluj-Napoca prin colaborarea dintre Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Primăria Nantes, Asociația Launloc (Kero Zen și Ocu), Studio Katra (Antoine Gripay și Camille Pansard).

Comenteaza