"Morgen", cu un actor clujean ca protagonist, propunerea României la premiile Oscar 2012

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru gala care va avea loc în 2012, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Propunerea a fost înaintată de un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase - director de imagine şi regizor şi Eugen Athanasiu - critic de film. Aceştia au ales, cu o majoritate de patru voturi, ca filmul "Morgen", în regia lui Marian Crişan, să reprezinte România, la secţiunea "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar, care vor fi decernate în 2012.

Pentru propunerea României la Oscar au fost eligibile 16 filme, regula fiind ca acestea să fi rulat şapte zile consecutiv, între 1 octombrie 2010 şi 30 septembrie 2011. Printre acestea s-au numărat "Aurora" de Cristi Puiu, "Medalia de Onoare" de Călin Netzer şi "Periferic" de Bogdan Apetri, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii CNC.

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu, jucat de clujeanul Andras Hathazi, care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

"Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, anul trecut. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen". De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, în aprilie, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2010 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2011. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.

Propunerile ţărilor pentru categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate avea o singură propunere.

Cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii.

Nominalizările vor fi anunţate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angeles. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie.

Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" a fost "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban.

Vezi mai jos trailerul de la "Morgen"

Comenteaza