Ministrul rus al Apărării i-a decorat pe piloţii care au doborât drona americană lansată de la Câmpia Turzii

Ministrul rus al Apărării i-a decorat pe piloţii care au doborât drona americană lansată de la Câmpia Turzii
| Foto: antena3.ro - imagine din dronă în momentul atacului avioanelor rusești

Un avion rusesc de luptă a provocat, în cursul zilei de marți, prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona a decolat de la o bază din România, iar singura care găzduiește astfel de aparate este cea de la Câmpia Turzii.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a înmânat premii piloţilor a două avioane de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în apropierea spaţiului aerian din jurul campaniei militare ruseşti din Ucraina, a anunţat vineri ministerul său, potrivit Reuters.

Drona s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioanele ruseşti, în prima întâlnire militară directă cunoscută între Rusia şi Statele Unite de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an.

Armata americană afirmase că avioanele de luptă ruseşti s-au apropiat de drona sa MQ-9 Reaper în timpul unei misiuni de recunoaştere deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional. Aceasta a precizat că avioanele de vânătoare au hărţuit drona şi au pulverizat combustibil pe ea într-o întâlnire care a durat 30-40 de minute, înainte ca unul dintre ele să atingă elicea dronei, provocând prăbuşirea acesteia în mare.

Pentagonul a publicat joi o înregistrare video editată de 40 de secunde în care se vede un avion de vânătoare rusesc apropiindu-se de o dronă militară americană în aer, aruncând combustibil lângă ea şi o elice avariată în urma incidentului. Cel mai înalt general american a declarat că incidentul a demonstrat comportamentul tot mai agresiv al Moscovei.

Comenteaza