Ministrul Dezvoltării, în vizită în capitala Transilvaniei: „Este nevoie de creșe în Cluj-Napoca” / Ce spune despre Academia de Muzică și Casa Matia Corvin

Ministrul Dezvoltării, în vizită în capitala Transilvaniei: „Este nevoie de creșe în Cluj-Napoca” / Ce spune despre Academia de Muzică și Casa Matia Corvin

Cseke Attila a vizitat, joi și vineri, mai multe obiective de investiții ale ministerului Dezvoltării, de pe raza județului Cluj.

În cele două zile petrecute la Cluj, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a vizitat biserica reformată (Str. B. P. Haşdeu nr. 1) și Sala Polivalentă din Turda, campusul Academiei de Muzică Gheorghe Dima care va fi construită în Mănăștur și creșa de pe strada Meziad, din municipiul Cluj-Napoca.

Alături de președintele organizației județene Cluj a UDMR, deputatul Csoma Botond, vineri dimineață, cei doi au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia Attila a vorbit despre proiectele Clujului care au finanțare de la MDLPA.

„Vorbim, în primul rând, de acest program de construcție de creșe, care este un program ambițios, dar perfect realizabil și necesar României.  Suntem pe ultimul loc în UE la numărul locurilor din creșe. Ministerul Dezvoltării, încă de la preluarea mandatului de către mine, am considerat că e prioritară construcția de creșe. Prin Compania Națională de Investiții se lucrează la întocmirea studiilor de fezabilitate, pe trei nivele, pe creșe mici, medii și mari.

Deja autoritățile locale pot depune solicitări pentru construcția creșelor prin cereri tip, urmând ca la sfârșitul lunii mai, să începem aprobarea construcției și a indicatorilor tehnico-economici pentru aceste creșe. Nevoia este evidentă, am avut o discuție și cu primarul Emil Boc, și în municipiul Cluj-Napoca este nevoie de construcție de creșe în continuare, deși înțeleg că aici s-a dublat numărul locurilor disponibile în ultimii ani”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila susține că, vineri, s-a semnat contractul de execuție cu antreprenorul de la creșa de pe strada Meziad, din Cluj-Napoca, care este deja construită în proporție de 40%, și din acest moment va beneficia de finanțare din partea bugetului ministerului Dezvoltării, pentru a fi finalizată. Investiția este de 6,2 milioane de lei.

Academia de Muzică din Mănăștur

Asocierea bucureșteană Construcții Erbașu, Concelex Engineering, Tera Gaz Construct va construi, în doi ani, noul sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima (AMGD), din ruina existentă acum în cartierul clujean Mănăștur. Proiectul promovat şi contractat de CNI are în vedere realizarea de spaţii optime ţinând cont de utilizarea judicioasă a structurii de rezistenţă a clădirii existente asupra căreia se intervine. În jurul complexului vor fi amenajate 118 locuri de parcare, alei pietonale şi carosabile.

„Ca investiții pe Cluj, la Ministerul Dezvoltării, prin CNI, sunt în derulare 8 obiective în județ, în valoare de 222 milioane de lei. Dintre acestea, cele mai importante sunt acea investiție de extindere, amenajare și construire a noului sediu al Academiei de Muzică. Este o investiție de 128 milioane de lei, prin care în 2 ani de zile, Academia din Cluj va avea un sediu propriu, care va avea o sală de concerte de 970 de locuri, o bibliotecă, săli de repetiție, chiar și o sală de sport. Totodată, va avea și un cămin pentru studenți și va avea cea mai modernă sală de concerte din România”, a afirmat Attila.

Casa Matia Corvin

„Am fost să vizitez și să avem o discuție și cu privire la Casa Matia Corvin, din centrul Clujului. Am prevăzut o finanțare din partea ministerului Dezvoltării pentru restaurarea completă a acestei clădiri, un proiect care este ambițios, dar absolut firesc și necesar pentru cea mai veche și renumită clădire din întreaga zonă și regiune. Poate deveni un punct de atracție turistic mult mai mare decât este astăzi.

Să fie o mai mare deschidere către vizitatori, dar să fie păstrată și partea de cursuri pentru studenții Universității de Artă și Desing, proprietarul clădirii. Vom urmări ca această casă să fie pusă în valoare atât în interior, cât și în interior. Investiția va fi derulată în integralitate de ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

loading...
Comenteaza