Ministerul Educaţiei a schimbat regulile cu două luni înainte de bacalaureat VIDEO

Ministerul Educaţiei a schimbat regulile cu două luni înainte de bacalaureat VIDEO
Ministerul Educaţiei a schimbat regulile cu două luni înainte de bacalaureat. Notele din liceu vor putea fi luate din nou în considerare la admiterea în facultăţi. Consiliul Naţional al Elevilor şi Universitatea "Babeş-Bolyai" susţin, însă, varianta admiterii pe bază de concurs, nu în funcţie de notele din liceu.

Universităţile vor putea lua în considerare, la admitere, notele obţinute de elevi în timpul liceului. Măsura a fost luată la un an după ce tot Ministerul Educaţiei a decis ca universităţile să organizeze examene de admitere sau să ţină cont de notele de la bacalaureat.

"La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţa şi/sau notele din anii de studii, după caz", a decis Ministerul Educaţiei. Asta după ce, în urmă cu un an, acelaşi minister hotăra că notele din timpul liceului nu pot constitui un criteru pentru admiterea la facultate. Conducerea Consiliului Naţional al Elevilor nu este de acord cu noile modificări.

"Poziţia noastră este una contra, bineînţeles, fiind înainte cu două luni înainte de bacalaureat", spune preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Miron. "Din mai multe motive nu suntem de acord cu acest fenomen: elevii fiind conştienţi că nu au nevoie de medii, respectiv pentru admitere s-au conformat, s-au axat fie pe mediile de la bac, fie de la admitere. În mod normal, nu se pot face schimbări de genul ăsta. Ne temem că se vor face mai ales la anumite facultăţi care poate riscau să rămână fără studenţi".

Universitatea "Babeş-Bolyai" nu va lua în considerare la admitere mediile obţinute de elevi în timpul anilor de liceu.

"UBB a considerat să avem un examen de admitere făcut de noi", spune prorectorul Ana Soos. "Conform acestei decizii, am vrut fiecare facultate şi fiecare facultate a pus pe site o admitere care poate consta din examen scris, interviu, poate fi un eseu de specialitate".

UBB a decis să organizeze examen de admitere, ca urmare a diferenţelor mari între notele elevilor de la liceele din România.

"Având în vedere varietatea liceelor din România, considerăm că sunt mai eficiente acele criterii de admitere care se vor stabili aici la faţa locului de către noi", adaugă Soos.

Elevii vor susţine examenul de bacalaureat în perioada 1 -5 iulie, iar în 12 iulie vor fi afişate rezultatele. Imediat, va începe şi admiterea în facultăţi.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek

 

Comenteaza