Ministerul Apărării: Tânăra moartă în urma accidentului aviatic era ofiţer-student

Ministerul Apărării: Tânăra moartă în urma accidentului aviatic era ofiţer-student
Tânăra moartă în urma accidentului aviatic de luni avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni, informează MApN.

Conform unui comunicat al MApN remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj.

Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, precizează MApN.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, declara că tanăra a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului.

Ea a precizat că fata avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade şi că s-a încercat resuscitarea acesteia pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat.

Coordonatorul de transplant Victor Zota a spus că tânăra mai participase la prelevări de organe, făcea voluntariat şi "era dedicată meseriei cum rar găseşti".

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta Aurelia Ion şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițişti, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca au anunţat, marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conştiente şi stabilizate hemodinamic şi respirator.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai uşoare răni, a fost externat din Spitalul Judeţean Cluj şi ajunge marţi în Bucureşti, cu un avion de linie, a anunţat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

"Suntem foarte marcaţi de incidentul de luni, dar vrem să mulţumim tuturor echipelor de salvare şi oamenilor de bine care au coordonat acţiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipă şi a început imediat resuscitarea unei colege cu care era în avion", a spus managerul Institutului Fundeni, într-o conferinţă de presă la care au participat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Jepatic, şi profesorul Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

 

Etichete
Comenteaza