Mici cu salmonella într-un supermarket din Cluj VIDEO

Mici cu salmonella într-un supermarket din Cluj VIDEO
Zece kilograme de carne de mici infestată cu salmonella au ajuns în depozitul unui supermarket din Cluj Napoca. Oficiali ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj susţin că nu există motiv de îngrijorare pentru clujeni, asta pentru că întreaga cantitate de carne a fost pusă sub sechestru. Specialiştii au recoltat probe pentru a verifica dacă micii sunt într-adevăr infestaţi cu salmonella.

Direcţia Sanitar-Veterinară Prahova a descoperit ieri în depozitul unui supermarket din Piteşti 200 de caserole cu mici infestaţi cu salmonela. Din acel depozit au fost distribuite 640 de caserole cu carne de mici în 24 de judeţe din ţară. Zece kilograme au ajuns în depozitul unui supermarket din Cluj Napoca, însă specialiştii susţin că nu există motiv de îngrijorare pentru clujeni, deoaarece că întreaga cantitate de carne a fost pusă deja sub sechestru. În judeţul Cluj, 21 de persoane au fost infectate cu salmonella în acest an.

"În total, în anul 2012 am avut 87 de cazuri din focare cu toxiinfecţie alimentară cu salmonella şi în 2013 am avut 21 de cazuri, ultimul focar de patru cazuri a fost infirmat. Ultimul focar a fost în luna aprilie", spune directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu.

Medicii spun că orice aliment poate să fie infectat cu salmonella dacă nu e depozitat sau preparat corespunzător.

"Depistarea acestor cantităţi de carne de mici arată că reţeaua de supraveghere funcţionează, îşi face datora şi avertizează. E de dorit a se cumpăra respectivul aliment din unităţi autorizate şi verificarea atentă a termenului de valabilitate şi temperatura la care a fost păstrat, dacă ambalajul este intact", adaugă Moisescu.

În cazul cărnii de mici, nu este recomandat ca aceasta să fie recongelată deoarece apare riscul dezvoltării salmonellei.

"Simptomele sunt în funcţie de doza ingerată", arată directorul adjunct al DSP Cluj. "Încep cu greţuri, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit şi în cazuri severe poate să se ajungă şi cu diseminare hematogenă şi  degradarea stării generale în formă medie sau severă de boală".

Clujenii se tem să nu se îmbolnăvească, aşa că unii dinte ei nu vor mai cumpăra mici în perioada următoare. vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică le recomandă clujenilor să se adreseze medicului de familie sau Spitalului de Boli Infecţioase în cazul în care apar astfel de simptome.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza