Medicina, prima universitate clujeană care şi-a ales rectorul

Medicina, prima universitate clujeană care şi-a ales rectorul
Profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” au fost primii care au votat, ieri, pentru alegerea unui nou rector.

Peste 800 de persoane au avut ieri posibilitatea să îl aleagă pe noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", funcţie pentru care au candidat profesorii Constantin Ciuce, cel care a condus universitatea în ultimii patru ani, Adrian Petru Mircea, fost decan la Facultatea de Medicină şi actualul şef al Secţiei de Gastroenterologie de la Clinica Medicală I, şi Alexandru Irimie, managerul Institutului Oncologic "Ioan Chiricuţă".

Universitarii au început să voteze pentru noul rector al UMF Cluj încă de la primele ore ale dimineţii la sediul instituţiei de învăţământ superior de pe strada Marinescu. Aici, în zona aulei, au fost amenajate comisii de votare şi 10 cabine unde fiecare dintre electori putea să bifeze opţiunile pentru candidaţii la funcţia de rector al UMF, pentru membrii consiliilor facultăţilor, dar şi pentru Senatul Universităţii.

Primul dintre candidaţi care a votat, la ora 08:10, a fost profesorul Alexandru Irimie, acesta fiind urmat de Constantin Ciuce, care a votat la ora 09:15, şi de Adrian Petru Mircea, care şi-a exprimat votul la ora 11:30. "Suntem la jumătatea drumului. Suntem în plină desfăşurare a procesului de votare. Există buletine speciale, secretizate, care să nu poată fi înlocuite, şi fiecare elector primeşte trei buletine de vot pentru alegerea rectorului, pentru alegerea membrilor consiliilor facultăţii şi pentru senat. Buletinul de vot are un element de secretizare fosforescent. Alegerile au început la ora 08:00 şi durează până la ora 20:00. La ora 20:00 se vor închide uşile, iar electorii care se află în sală continuă procesul de votare", a declarat ieri, în jurul amiezii, profesorul Vasile Andreica, preşedintele comisiei electorale a UMF.

Acesta a explicat şi modalitatea de stabilire a rectorului. "Sunt 856 de electori. Rectorul este ales cu jumătate plus unu din numărul de voturi valide. Rezultatele le vom avea după încheierea procesului de votare. Vor fi două rânduri de numărare prin scanare cu două aparate diferite şi două echipe diferite, iar apoi se anunţă votul preliminar. După ce se anunţă votul preliminar pe site-ul UMF, fiecare vot se număra manual", a explicat Andreica. În cazul în care nici unul nu are majoritate de jumătate plus unu din numărul voturilor, după cinci zile are loc al doilea tur de scrutin, cu primii doi clasaţi.

Profesoara Floarea Mocean, de la Catedra de Sănătate Publică, a fost printre dascălii care şi-au exprimat votul pentru un nou rector. "Mie mi se pare ok faptul că ni se cere părerea pentru a spune cine doreşti să fie viitorul conducător în această prestigioasă universitate. Oamenii sunt valoroşi, trebuie gândit ce se doreşte de la fiecare şi noi sperăm că vom avea o conducere excelentă", a spus Mocean. Acesta speră ca noul rector să fie un om cu abilităţi manageriale deosebite. "De la noul rector doresc să fie un om echilibrat, un om cu abilităţi manageriale deosebite, pentru că a conduce înseamnă a fi un manager bun, şi să fie aproape de oameni. Abilitatea cea mai importantă pentru un manager trebuie să fie cea umană şi după aceea, cea conceptuală şi tehnică. Cea tehnică dă prestanţă şi respect foarte mult", a spus Mocean.

"Sper ca noul rector să asigure bunul mers al universităţii şi să îmbunătăţească calitatea învăţământului în universitate. A fost foarte uşor să votez. Am terminat în cinci minute", a spus şi asistentul universitar Andrei Măruţă, de la Clinica de Ginecologie II. Şi asistentul universitar Dan Vasilescu de la Catedra de Radiologie a votat ieri pentru un nou rector. "Sper să se continue trendul actual de cinste în universitate, de promovare cu adevărat după nişte criterii clare, ştiinţifice. Sper să continue proiectele care au adus universităţii venituri mari din resurse proprii şi să ne păstrăm statutul de una dintre primele universităţi din ţară", a spus Vasilescu.

 

 

Comenteaza