Medicii rezidenţi din ţară au venit “să ia lumină” de la Cluj

Medicii rezidenţi din ţară au venit “să ia lumină” de la Cluj
Peste 300 de medici specialişti şi rezidenţi în gastroenterologie din ţară şi străinătate participă până sâmbătă la Workshop-ul de Endoscopie Digestivă organizat de Societatea Română de Endoscopie Digestivă, de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. În cadrul evenimentului, medicii tineri au participat la o serie de simulări de intervenţii endoscopice pe stomac de porc. Totodată, în cadrul evenimentului medicii iau parte la o serie de intervenţii endoscopice făcute la 25 de pacienţi.

„La pacienţii cu probleme digestive demonstraţiile sunt de endoscopie intervenţională. Endoscopia face parte din specialitatea de gastroenterologie, este braţul invaziv şi intervenţional al gastroenterologului. Multe din patologii sunt tratate acum minim invaziv, iar endoscopia digestivă are impact în depistarea precoce a cancerelor digestive şi în tratarea lor. Mare parte din cancerele depistate incipient pot fi rezecate nechirurgical păstrând organul şi pot fi îndepărtate schimbând evoluţia cancerelor digestive şi îmbunătăţeste foarte prognosticul şi calitatea vieţii pacienţilor", a declarat conferenţiarul Marcel Tănţău, şeful Clinicii Medicală III din cadrul Institului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) „Octavian Fodor" Cluj şi directorul workshop-ului. Totodată, astăzi, vor avea loc intervenţii la pacienţii care suferă de hemoragie digestivă. „E foarte important ca aceste intervenţii să fie corect şi bine structurată. Vor fi prezentate cazuri de pacienţi cu hemoragie digestivă şi se vor prezenta soluţii pentru aceşti pacienţi cu ajutorul endoscopiei. Vrem să le arătăm tinerilor că în România se pot găsi soluţii pentru pacienţi şi vrem să plece de aici cu o ambiţie constructivă de a depăşi obstacole", a adăugat Tănţău. Practic, o parte din medici vor realiza operaţiile, iar participanţii la workshop le vor putea urmări live. „Operaţiile se fac în clinică şi se transmit prin sistem de cablu la Grand Hotel Italia unde se desfăşoară evenimentul, iar participanţii pot să pună întrebări şi să se lămurească asupra unor proceduri, asupra unor intervenţii", a declarat şi profesorul Oliviu Pascu, din cadrul IRGH.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost relizate şi o serie de intervenţii endoscopice pe stomac de porc şi pe simulatoare la care au luat parte aproximativ 40 de medici rezidenţi în gastroenterologie. „Pe lângă intervenţiile care se fac pe pacienţi, astăzi (ieri-n.red) se fac şi nişte proceduri pe animale şi pe simulator", a explicat medicul Oliviu Pascu. Centrul de aptitudini practice şi simulare în medicină era, ieri, înţesat de medici tineri şi de rezidenţi care au venit special de la sute kilometri distanţă pentru a învăţa proceduri prin care îşi pot diagnostica şi trata pacienţii cu probleme digestive. „Workshop-ul mi se pare extraordinar pentru tinerii gastroenterologi pentru că avem ocazia să vedem lucruri noi care nu sunt prezente în toate clinicile. Am învăţat să lucrăm pe aparatură de endoscopie virtuală care este prezentă doar la marile congrese şi am învăţat tehnica de clipare prin care se opresc hemoragiile", a declarat Silviu Bănăţeanu, medic rezident în anul doi pe specialitatea gastroenterologie la Spitalul Universitar Militar Central din Bucureşti. „E primul curs la care particip, dar am auzit multe lucruri bune despre workshop-urile de endoscopie organizate la Cluj", a declarat şi Anca Borca, un alt medic rezident în gastroenterologie din Bucureşti. Medicii clujeni vor să îi înveţe pe rezidenţii din ţară procedurile medicale realizate prin intermediul endoscopiei la Cluj. „Acest workshop se realizează pentru că pacienţii au avantajul că aici se pot trata bolile din domeniul gastroenterologiei într-un mod apropiat de ceea ce se petrece în centrele mari din străinătate, dar la nivelul ţării mai sunt doar două-trei centre unde se fac parţial unele dintre proceduri. Noi dorim să uniformizăm nivelul de diagnostic şi tratament în gastroenterologie la nivelul ţării. Scopul e ca tinerii gastroenterologi din ţară să înveţe procedurile astfel încât şi pacienţii din Oradea, Giurgiu sau Braşov să beneficieze de aceleaşi servicii, de acelaşi nivel ca şi la Cluj", a precizat Pascu. La eveniment participă şi medici din Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania şi Emiratele Arabe Unite

 

Comenteaza