Medicii de familie scot din buzunare mii de lei pentru cardul de sănătate

Medicii de familie scot din buzunare mii de lei pentru cardul de sănătate
Utilizarea cardului naţional de sănătate şi a reţetelor electronice îi vor pune la cheltuieli pe medicii de familie. Conform unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), aceştia vor trebui să achite costurile pentru realizarea sistemelor informatice care să le permită utilizarea cardului de sănătate şi a reţetelor electronice.
Specialiştii IT apreciază că medicii de familie vor trebui să plătească pentru cititoare de carduri, internet de bandă largă şi semnătură electronică necesară introducerii datelor în sistemul informatic al CNAS peste 3.000 de lei.

Ordinul 1.047 din 15 decembrie 2010 al CNAS prevede ca, până la 31 martie, toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CNAS să îşi creeze “cadrul informatic necesar punerii în aplicare a strategiei e-Romania şi e-Sănătate şi pentru implementarea proiectelor informatice SIUI actualizat (on-line), cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, e-Prescriere şi dosarul electronic medical”. Astfel, medicii de familie vor trebui să îşi asigure cu “tehnică de calcul, soluţii de internet de bandă largă şi de back-up pentru acestea infrastructura de networking specifică, precum şi alte servicii considerate necesare”. Doctorii vor fi nevoiţi să îşi cumpere şi cititoare pentru cardurile naţionale de sănătate a căror distribuţie va începe din acest an.

“S-a lansat ideea că până la 31 martie trebuie să se facă pregătirile. Nu se ştie ce implică internetul cu bandă largă sau ce sistem informatic va fi folosit, dacă calculatoarele noastre vor fi compatibile sau dacă se pune problema să se plătească cititoarele de carduri, trebuie să se vadă din ce bani se va face asta”, a declarat doctorul Cornel Pop, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj. El este nemulţumit şi de banii alocaţi de CNAS asistenţei medicale primare. “Procentul alocat medicinii primare a scăzut cu15%. Suma atribuită asistenţei medicale primare nu a depăşit niciodată 5% din bugetul alocat de CNAS. Trebuie să vedem ce costuri implică acest sistem. Trebuie să se spună cât costă. Ne mai trebuie semnătura electronică valorând 50 de euro. Dacă fiecare medic plăteşte câte 50 de euro pentru semnătura electronică, o să vedeţi ce o să se întâmple... Din câte am înţeles, semnătura electronică se poate folosi timp de doi-trei ani”, a precizat Pop.

Medicul de familie Maria Coadă, care asigură asistenţa medicală în comuna Căianu, spune că se va ralia cerinţelor CNAS. “Eu am internet la cabinet şi toate cabinetele medicale din comunele apropiate au acces la internet. Probabil că va fi un efort financiar, dar asta este! Nu ştiu care vor fi costurile, dacă vom plăti totul o dată sau în rate”, afirmă Maria Coadă. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj nu au putut oferi informaţii despre ordinul CNAS.

3.000 de lei cititorul de card de sănătate

Specialiştii în IT apreciază că medicii de familie vor plăti câteva mii de lei pentru a putea citi cardurile electronice şi pentru internetul de mare viteză. “Un cititor de card de sănătate costă în jur de 2-3.000 de lei. Cardul va fi trecut prin faţa cititorului şi se va ajunge într-o bază de date naţională care arată antecedentele omului, de care boli suferă. Internetul de mare viteză nu va fi posibil în comune unde pentru un abonament de internet se plătesc 50-100 de lei. Internetul de bandă largă se referă la cel prin fibră optică care nu există în zonele rurale”, a declarat un expert IT.

Comenteaza