MECTS deschide o linie gratuită unde pot fi sesizate neregulile şi pentru bacalaureatul din toamnă

MECTS deschide o linie gratuită unde pot fi sesizate neregulile şi pentru bacalaureatul din toamnă
Ministerul Educaţiei a alocat şi pentru sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat o linie gratuită Tel Verde 080080110, la care cetăţenii pot semnala orice nereguli constatate în derularea probelor, informează MECTS.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reaminteşte părinţilor că examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi solicită elevilor şi părinţilor să semnaleze la numărul amintit orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00, începând cu data de 22 august, a precizat sursa citată.

Luni începe a doua sesiune de bacalaureat pentru 109.595 de candidaţi înscrişi, repartizaţi în 295 de centre de examen.

Examenul debutează cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română şi limba maternă (proba A şi proba B). Calendarul examenului de bacalaureat continuă marţi cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională (probele A, B și C), iar miercuri se vor desfăşura probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională (B şi C).

Proba de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura în intervalul 25-26 august 2011 (proba D).

Începând cu data de 29 august elevii vor susţine probele scrise ale examenului de bacalaureat prima dintre acestea fiind la limba şi literatura română, proba E(a), pentru ca pe 30 august, conform programării, să se desfăşoare proba scrisă la limba şi literatura maternă, proba E(b). În data de 31 august elevii vor susţine proba obligatorie a profilului - E(c), urmând ca în data de 2 septembrie examenul de bacalaureat să se încheie cu proba scrisă la alegere a profilului sau specializării - E(d).

Conform metodologiei, afişarea rezultatelor se va face în 4 septembrie, dată la care pot fi depuse şi eventuale contestaţii.

Termenul de rezolvare a contestaţiilor este prevăzut în intervalul 5-6 septembrie.

Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7septembrie.

Pentru proba A s-au înscris 10.568 de candidaţi, pentru proba B - 260 de candidaţi, pentru proba C - 11.105 de candidaţi, pentru proba D - 10.944 de candidaţi, pentru proba E(a) - 62.348 de candidaţi, pentru proba E(b) - 945 de candidaţi, pentru proba E(c) - 78.082 de candidaţi, iar pentru proba E(d) - 60.345 de candidaţi.

MECTS avertizează că este strict interzis accesul candidaţilor în sălile de examen cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor precum şi cu telefoane mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

La sesiunea de bacalaureat din iunie-iulie 2011 au fost înscrişi peste 212.000 de candidaţi, dintre care s-au prezentat la examen aproape 205.000.

De la probele examenului au fost eliminaţi 895 de candidaţi, care nu mai pot participa la examen în sesiunea din toamna acestui an şi nici la cea din vara lui 2012.

Înaintea contestaţiilor erau promovaţi 90.765 de candidaţi (44,47%). După contestaţii, ponderea celor care au reuşit la bacalaureat a crescut la 45,72%, cu 1,25% mai mult.

Rezultatele la bacalaureatul din vara acestui an sunt cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când în aproape 30 de unităţi de învăţământ nu a fost niciun promovat.

În sesiunea 2010, la a doua sesiune de bacalaureat au fost înscrişi 71.121 de candidaţi, rata de promovare fiind de 34,92 la sută după soluţionarea contestaţiilor.

Comenteaza