Mechel a intrat în insolvenţă. Scapă şi de faliment?

Mechel a intrat  în insolvenţă. Scapă şi de faliment?
Tribunalul Comercial a dispus ieri intrarea în insolvenţă a combinatul siderurgic din Câmpia Turzii. Reprezentanţii Mechel, care au cerut, alături de şapte creditori, declanşarea acestei proceduri, au invocat datorii de 120 de milioane de euro pe care nu le pot acoperi.

În instanţă s-au prezentat azi mai mulţi dintre creditorii care au solicitat intrarea în insolvenţă a societăţii Mechel Câmpia Turzii, precum şi Olga Chumakova, fiica acţionarului majoritar al Nikarom Invest, firma care a preluat combinatul.

Tribunalul Cluj a decis conexarea celor opt cereri de intrare în insolvenţă, şapte depuse de creditori şi una de debitor şi după deliberare a decis admiterea solicitărilor. Avocatul Stan Târnoveanu, care reprezintă combinatul Mechel, susţine reorganizarea vşi nu intrarea în faliment. "Se intenţionează reorganizarea societăţii şi repornirea anumitor activităţi. N-a existat nici o opoziţie la intrarea în insolvenţă. Starea de insolenţă este evidentă", a declarat avocatul, la ieşirea din sala de judecată. Apărătorul Mechel a aminitit şi faptul că săptămâna trecută au fost plătite o parte din salariile angajaţilor, dar şi restanţele către cei disponibilizaţi, ceea ce, în opinia avocatului, e un semn bun pentru viitorul combinatului.

Pe de altă parte, liderul de sindicat Ioan Pascu, prezent şi el la proces, este de părere că nu se doreşte redresarea fabricii şi a amintit faptul că nu s-a respectat promisiunea de a se relua activitatea combinatului, programată mai întâi pentru 10 aprilie, iar apoi pentru 15 aprilie. "Sindicatul a cerut recuperarea drepturilor restante din contractul colectiv de muncă pentru salariaţii actuali şi sunt şi obligaţii faţă de foşti salariaţi. Au afirmat că pornesc activitatea în 10 aprilie, ba că în 15. Eu vă garantez că nu pornesc nici în această săptămână. Cred că n-au de gând să repornească. Se doreşte altceva", a spus Pascu, sugerând că se urmăreşte vânzarea combinatului pe bucăţi, la fier vechi. Chumakova a evitat să dea declaraţii, delegându-l în acest sens pe avocatul Târnoveanu, de la societatea de avocatură Zamfirescu Racoţi & Partners.

Tribunalul Cluj a numit ieri şi administratorul judiciar al Mechel, RVA Insolvency Specialists SPRL, societate solicitată de mai mulţi creditori în cererile de deschidere a procedurii de insolvenţă. La primul termen, stabilit pentru data de 15 mai, lichidatorul va trebui să depună un raport prin care să propună fie intrarea în procedură simplificată (faliment), fie continuarea perioadei de observaţie din procedura generală a insolvenţei.

Mechel a arătat în cererea depusă la instanţă că are datorii de 3.324.852 lei către salariaţi, creanţe garantate către Mechel International Holding de 215.138.067 lei, datorii înregistrate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în valoare de 106.564.321 lei, datorii către Primăria Câmpia Turzii de 2.060.951 lei, plus 254.738.703 lei datorii către diverse firme. În total, e vorba de 581.826.894 lei, adică aproximativ 120 de milioane de euro.

Reprezentanţii Mechel au mai arătat în cererea de declanşare a procedurii insolvenţei că societatea deţine imobile în valoare de 60.392.986 lei şi mijloace fixe de 117.268.087 lei. Prin urmare, conform propriei evaluări a companiei, datoriile nu pot fi acoperite integral din vânzarea acestora, pentru că valoarea bunurilor nu acoperă debitul de aproape 600 de milioane de lei.

 

Comenteaza