Matiş rămâne decan la FSEGA încă şase luni

Matiş rămâne decan la FSEGA încă şase luni
Dumitru Matiş rămâne decan la FSEGA pentru următoarele 6 luni, deşi este internat la Neurochirurgie. La facultate îl suplineşte Răzvan Mustaţă.

Protocoalele Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) îl ţin pe Dumitru Matiş decan în funcţie al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), deşi acesta a fost internat la secţia de Neurochirurgie al Spitalului Judeţean Cluj, în 16 februarie, după o tentativă de suicid, cu multiple traumatisme cranio-cerebrale şi o fractură de coloană lombară.

"Procedura este ca domnul profesor Matiş să fie menţinut în funcţie pentru următoarele 6 luni. Dacă nu-şi revine, Senatul universităţii poate decide să organizeze noi alegeri pentru funcţia de decan, între doi candidaţi", a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, Simona Pârlea, de la Biroul de Presă al UBB.

Atribuţiile lui Matiş au fost preluate de către cei 5 prodecani ai FSEGA. Unul dintre suplinitorii lui Matiş şi reprezentant al FSEGA este chiar nepotul profesorului, Răzvan Mustaţă.

Profesorul Ioan Lumperdean are atribuţii în cazul funcţiei de reprezentare administrativă a instituţiei. "Domnul Matiş este în concediu medical. Lucrurile se derulează fără vreo problemă după accidentul pe care l-a suferit profesorul Matiş", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, unul din prodecanii instituţiei, Ioan Lumperdean.

Dumitru Matiş este expert contabil şi avea cel puţin patru cursuri în primul semestru al anului universitar 2012 - 2013. "Domnul profesor a avut cele mai multe materii în semestrul întâi. Cursurile şi seminariile din semestrul doi au fost preluate de colegii dumnealui de specialitate", a spus Lumperdean.

Potrivit anchetatorilor şi colegilor de catedră, Dumitru Matiş ar fi vrut să se sinucidă în 16 februarie. Colegii decanului au declarat după incident, că Matiş s-ar fi aflat la o a doua tentativă de suicide, după ce ar mai fi încercat să-şi ia viaţa în urmă cu doi ani, când ar fi suferit o cădere psihică.

"Ţinem legătura cu familia"

Colegii lui Dumitru Matiş spun că decanul în funcţie se simte din ce în ce mai bine. Dumitru Matiş, în vârstă de 61 de ani, este spitalizat la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca şi a suferit multiple intervenţii chirurgicale în ultimele săptămâni. "Ţinem legătura cu familia, cu medicii, permanent. Am înţeles că domnul Matiş este conştient, a întrebat de facultate", a declarat Lumperdean.

Comenteaza