Mașină dotată cu echipament special, surprinsă pe un drum din Cluj. Pentru ce sunt folosite aceste dispozitive

Mașină dotată cu echipament special, surprinsă pe un drum din Cluj. Pentru ce sunt folosite aceste dispozitive
| Foto: Facebook / Info Trafic Jud. Cluj

Un autoturism echipat cu dispozitive speciale a fost surprins pe un drum din județul Cluj și stârnește curiozitatea șoferilor.

Un șofer clujean a surprins în trafic, pe raza localității Jucu, un autoturism dotat cu echipamente speciale.

Ulterior, șoferul curios a postat fotografia pe o rețea de socializare și a întrebat la ce folosesc acele dispozitive amplasate pe mașină.

Dispozitivele respective sunt amplasate pe autospeciale din dotarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

"Am observat că antenele amplasate pe autospecialele ANCOM stârnesc curiozitatea în trafic. Așa arată autospecialele din dotarea ANCOM folosite pentru monitorizarea spectrului radio. Antenele care se află montate pe aceste mașini nu sunt arme psihotronice, ci simple antene de recepție, utilizate pentru monitorizarea spectrului radio și goniometrarea semnalelor de interes, cu scopul de a identifica emisiile neautorizate în vederea asigurării unui spectru fără interferențe", au lămurit reprezentanții ANCOM.

Mașină dotată cu echipament special, surprinsă pe un drum din Cluj. Vezi pentru ce sunt folosite aceste dispozitiveAutospecială ANCOM, surprinsă în trafic, în apropiere de Jucu. Foto: Info Trafic jud. Cluj.

De asemenea, aceste antene, împreună cu receptoarele instalate în interiorul autospecialei, asigură monitorizarea spectrului radio până la frecvențe de 26 GHz și goniometrarea semnalelor radio cu frecvențe de până la 6GHz.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Una din atribuțiile ANCOM este administrarea spectrului radio pe teritoriul României. Spectrul radio este alocat de către ANCOM furnizorilor de telefonie mobilă.

Când apar interferențe prejudiciabile care afectează serviciile de comunicații electronice oferite de operatorii de comunicații mobile, aceștia sesizează ANCOM. Experții ANCOM localizează și identifică sursa generatoare de interferențe prejudiciabile, cu ajutorul echipamentelor de monitorizare a spectrului de frecvențe. Odată identificată locația aparatului care produce interferențele prejudiciabile, utilizatorul este informat cu privire la echipamentul neconform și se iau măsurile legale care se impun.

 

Comenteaza