Mărţişoare la şevalet şi amulete handmade, anul acesta la Cluj GALERIE FOTO / VIDEO

Mărţişoare la şevalet şi amulete handmade, anul acesta la Cluj GALERIE FOTO / VIDEO
Mărţişoarele artistice, pe ceramică, mucava, sau din material textil îşi fac din plin simţită prezenţa în oferta de profil de anul acesta din centrul Clujului. Doi artişti au găsit o modalitate inedită de a-şi expune creaţiile realizate cu migală „la lumina lampei", în câte o ramă de tablou, aşezată la rândul ei pe un şevalet.

">

„Lucrez cam de două luni (la mărţişoare, n.red.), la început îţi ia cam o jumătate de oră să realizezi unul dar după ce îţi formezi mâna merge mult mai repede. Sunt interesante pentru cei care doresc ceva mai artistic, care poate fi purtat nu doar ca mărţişor ci şi ca un accesoriu pe haină", relatează Adrian, absolvent de Arte Plastice, din Bistriţa, care şi-a expus într-un mod inedit mărţişoarele şi broşele realizate din pânză pictată, lipită pe mucava lăcuită, la care lucrează de acum două luni. Cu preţuri de 5 lei, respectiv "3 bucăţi la 10 lei", mărţişoarele sunt încadrate de o ramă de tablou, aşezată la rându-i pe un şevalet autentic. Pentru vânzare tânărul este ajutat de prietenă.

Lângă ei, un alt artist a expus, într-o manieră similară, mărţişoare "la şevalet", la preţul de 7 lei; mai mult, pe şevalet se văd încă urmele de vopse de la alte tablouri. „Mai are doar trei mărţişoare. A plecat să facă altele", relatează Adrian privind cele doar câteva exponate ce au mai rămas în rama prietenului, totodată vecin de tarabă.

Doi paşi mai încolo alt comerciant, cu profil artistic, de această dată mai în etate, îşi aranjează de zor standul, cu mărţişoare realizate pe ceramică arsă, la preţul de 5 lei. Piesele de rezistenţă sunt însă un soi de mărţişoare - amuletă de dimensiuni mai mari, tot din ceramică arsă, pe care sunt imprimate desene ce reprezintă un hornar sau un ghiocel. „Am făcut 250 de bucăţi şi am crezut că mă prinde 1 martie cu ele, dar le-am epuizat. În trecut mărţişoare de acest fel erau puse deasupra uşii şi aveau un rol protector, oamenii credeau că îi apără de duhuri rele, le conferă prosperitate. Punerea lor coincidea şi cu începutul anului nou, care începea în martie (conform vechiului calendar, n.red.). Anual le schimbau între ei", povesteşte Traian, absovent al unei specializări „patrimoniu / artă sacră".

Şi artiştii tineri sunt prezenţi la standurile din piaţa Unirii cu mărţişoare, fie că este vorba de studenţi, sau chiar de elevi de la Liceul de Arte „Romul Ladea". Două eleve de la liceul amintit însoţesc micuţele produse cu dedicaţii pe cartonul pe care sunt prinse.

Nu toţi cumpărătorii sunt entuziasmaţi de oferta de la standuri.

„Destul de slab. Chiar dacă se găsesc mărţişoare realizate de artişti, nu prea văd o simbolistică, apoi montajul este destul de dificil (pentru a fi purtate ca mărţişoare, n.red.) şi preţul, la care s-ar mai putea orienta. Una este să găsesc mărţişoare, realizate tot artistic, la 2 lei şi alta la 5 lei", punctează Dan M., un tânăr ce duce într-una din mâini o pungă în care şi-au făcut loc câteva mărţişoare.

„Sunt mulţumit, am luat ceva mai interesant, de tip broşă, care să se poate prinde", relatează însă un alt tânăr.

 

Etichete
Comenteaza