Mărișelul se vrea punct gastronomic local. Agitație mare de Ziua Muntelui

Mărișelul se vrea punct gastronomic local. Agitație mare de Ziua Muntelui
Gastronomia se află în centrul manifestării din acest an | Foto: Cluj Today

Miel la ceaun, gulaș din carne de porc sau plăcinte pe plită cu brânză sunt produsele cu care sătenii din comuna clujeană Mărișel își impresionează oaspeții, la Ziua Muntelui. 

În deschiderea evenimentului a avut loc o dezbatere privind legislaţia muntelui, modalităţi de accesare a fondurilor, certificare produse montane, definirea punctului gastronomic local, exemple de bune practici oferite de fermierii din zonă. Manifestarea mai cuprinde o slujbă religioasă, depuneri de coroane, spectacole folclorice, târguri de produse agroalimentare locale și de meșteșuguri populare, degustări și expoziții de animale. 

Acest festival înseamnă concerte folclorice, degustări de produse tradiţionale, expoziţii şi dezbateri. De asemenea, moţii se strâng pentru a-i comemora pe eroii românilor din Munţii Apuseni, potrivit Cluj Today. Ziua Muntelui reuneşte participanţi din toată Transilvania.

Turiştii vin pentru festivaluri, pentru gastronomia locală, pentru pârtiile de schi amenajate cu bani europeni, pentru a vizita observatorul astronomic deschis de cercetătorii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca sau pentru a participa la excursii prin zone precum defileul Răcătăului sau codrii care se întind spre judeţul Alba.

Potenţialul turistic al zonei a crescut în ultimii ani datorită faptului că Mărişelul a fost declarat localitate rurală ecologică (produse alimentare, păşuni şi păduri ecologice) precum şi datorită existenţei unor arii protejate. De interes turistic deosebit sunt zonele: Rezervaţia Măguri-Răcătău, amenajările hidrografice de pe Someşul Cald şi de pe Someşul Rece, defileul Someşului Rece, rezervaţia naturală Padiş și rezervaţia Scărişoara.

Împrejurimile Mărişelului și Munţii Apuseni oferă diverse posibilităţi de drumeţii şi petrecere a timpului liber. De asemenea, oferă posibilitatea de a descoperi o lume perfect păstrată, care adăposteşte culoarea portului popular, a meşteşugurilor tradiţionale şi a obiceiurilor româneşti.

Comenteaza