Marga: patru motive pentru dezastrul de la Bac. Vezi care sunt

Marga: patru motive pentru dezastrul de la Bac. Vezi care sunt
Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Andrei Marga, spune că rezultatele la examenul de bacalaureat din acest an, când rata de promovabilitate este cea mai redusă din ultimii ani, sunt "alarmante".


">

"Sunt licee în care nici un candidat nu a promovat, procentaje de promovare scăzute - rareori peste jumătate dintre candidaţi - la nivel de judeţe", exemplifică Marga. Acesta spune că nu ne confruntăm cu "cel mai slab bacalaureat din istorie" ci cu "cea mai slabă învăţare din istorie".

Marga spune că a găsit patru motive pentru dezastrul de la examenul de bacalaureat: "Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele - desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti etc. - care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată. România trăieşte, cum ne spun istoricii, sub cel mai incompetent guvern din istoria ei modernă, cu un minister al educaţiei care este depăşit complet de ceea ce-i revine să facă", arată Marga patru motive ale situaţiei actuale. El spune că singura soluţie este revenirea la "pregătirea sistematică şi efortul propriu".

"Este responsabil să anticipăm că dezastrul educaţiei va fi şi mai mare în anii ce vin, cât se menţin legislaţia şi măsurile lui Băsescu. Degringolada este abia la început în învăţământ, în condiţiile menţionate", spune el.

Amintim, în acest an promovabilitatea la examenul de bacalaureat este, în Cluj, de doar 54%, cu 11 procente mai puţin decât anul trecut.

Comenteaza