Mănăşturenii au venit cu jalba la cortul ZIUA de CLUJ: "Bine că ne ascultă cineva" GALERIE FOTO

Mănăşturenii au venit cu jalba la cortul ZIUA de CLUJ:
Prima sesiune e demersului "ZIUA de CLUJ îţi ascultă păsul" s-a desfăşurat vineri, în zona BIG, unde a fost amplasat cortul cotidianului nostru, iar mănăşturenii şi nu numai - au venit la întâlnire şi din Mărăşti şi Zorilor - au fost unanim de accord: e bine că îi ascultă cineva şi pe ei.

Zeci de mămăştureni au trecut pe la cortul ZIUA de Cluj amplşasat lângă BIG. Fie că au vrut transport în comun pe Mehedinţi, toalete ecologice , locuri de plimbat câinii ori locuinţe sociale, nimeni nu a fost ocolit de redactorii ZIUA de Cluj. Mulţumim colegilor de la REALITATEA TV Cluj, REALITATEA FM Cluj, provincianews.ro şi ziuadecj.ro pentru sprijin. Vineri, mănăşturenii au putut dialoga cu oamneii care realizează ZIUA de CLUJ: Kristina Reştea, Cosmina Fernoagă, Luminiţa Silea, Nicoleta Nap, Alina Bîrsan, Alin Fornade, Ciprian Aron, Titus Crăciun, Eugen Olariu, Kudor Csaba. Iată, aşadar, principalele problem ridicate de mănăştureni.

  • Familia Căpuşan s-a plâns la cortul ZIUA de CLUJ de felul în care Primăria permite să se construiască în oraş. "De ce mi se pot respecta regulile europene şi la noi. Dacă pe strada Câmpului este o zonă veche tradiţională de case, nu pot permite cei de la primărie să se construiască blocuri. Noi ne judecăm cu vecinii noştri, Feier Florin şi Daniel de şapte ani pentru că ei au construit lângă casa noastră un bloc. Instanţa a anunlat, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, toate actele care au stat la baza construirii şi recepţiei unui bloc, însă nu a dispus demolarea pe motiv că doar primarul poate sesiza instanţa în acest sens. Nu înţelegem cum s-a emis dovada de recepţie a acestui bloc când noi eram în proces de anulare a autorizaţiei de construire şi se ştia clar că nu s-a respectat legea. Suntem indignaţi de felul în care lucrează cei de la Diecţia de Urbanism a primăriei. Acum suntem în proces pentru demolarea construcţiei. Este o mare nedreptate. Beneficiarul Feier a vândut apartamentele într-o construcţie care nu respecta legea", a atras atenţia Mihaela Căpuşan. Aceasta a adăugat că investitorul de la nr. 187 a primit autorizaţie pentru supraetajarea şi mansardarea unei case cu parter, iar el a realizat două etaje şi un pod. Potrivit unei expertize tehnice depuse la dosarul de la instanţă, înălţimea este mai mare cu 1,4 metri decât cea legală, de 10 metri, prevăzută în zone precum este cea în care a fost construit blocul. "Ne-au acoperit geamurile de la casă şi ne-au luat lumina. Dacă făceau mansardă, aşa cum era prevăzut în autorizaţie, era în regulă. În schimb, parcă au vrut să ne arate ce pot ei şi au făcut un ditamai zidul înspre proprietatea noastră. Noi mergem înainte cu acţiunea de instanţă pentru că vrem să se respecte legea, mai ales că ei sunt la un metru şi ceva cu blocul de casa noastră", s-a plâns Căpuşan.
  • Genica Câmpean de pe strada Mehedinţi nr. 66-68 a adus în discuţie o problemă reală a locuitorilor din zonă legată de inexistenţa unei linii de transport în comun care să deservească respectiva arteră una pe care locuiesc un număr foarte mare de cetăţeni din Mănăştur. Câmpean a explicat că în numele mai multor clujeni face demersuri încă din 2009 la Primărie pentru ca administraţia să introducă transportul în comun pe Mehedinţi. "Primăria ne tot promite că va introduce o linie de transport după de va finaliza proiectele de construcţie a parkingurilor. În 2009 spunea că, de exemplu, după realizarea parkingurlui Primăverii (terminat deja - n.red.) o să se poată introduce o linie de transport care să funcţioneze în siguranţă şi să satisfacă cerinţele locuitorilor din zonă. În 2010, aceeaşi Primărie ne promitea să o să supună analizei Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulaţiei propunerea de instituire a unui sens unic de circulaţie pe strada Mehedinţi, în scopul facilitării accesului unui autobuz pentru transport călători", a subliniat clujeaca. La începutul lui 2012, acesta a revenit cu o solicitare la Primărie de la care a venit un nou răspuns. "Aşa cum bine ştiţi, problema înfiinţării unei linii de transport în comun pe strada Mehedinţi a mai fost discutată de către membrii comisiei de circulaţie şi nu s-a aprobat datorită imposibilităţii circulaţiei unei autobuz pe această stradă în situaţia păstrării sensului dublu de circulaţie. La vremea respectivă sensul unic de circulaţie nu s-a aprobat. S-a revenit cu probleme spre analiză în şedinţa comisiei din 9 februarie şi s-a decis amânarea în luarea unei decizii în ceea ce priveşte instituirea unui sens unic pe tronsonul cuprins între Câmpului şi aleea Retezat, până la finalizarea unei dezbateri publice în acest scop", au răspus reprezentanţii primăriei. Administraţia locală a organizat respectiva dezbatere, în regim electronic, iar concluziile nu au fost relevante - s-a primit un număr foarte mic de puncte de vedere ale riveranilor, majoritatea fiind împotriva instituirii sensului unic. Aşa că Primăria a decis să lase lucrurile aşa: fără sens unic şi linie de autobuz pe Mehedinţi. Cu toate acestea, vara aceasta, după ce la Primărie s-a instalat Emil Boc, inaugurarea investiţiilor în locuri de parcare a continuat prin darea în folosinţă a parkingului de pe Mehedinţi. Despre instoducerea transportului în comun Boc n-a mai suflat nicio vorbă.
  • Un alt clujean care locuieşte în Mărăşti, care s-a declarat ascultător fidel al emisiunilor de la REALITATEA FM Cluj, a venit special la întâlnirea cu reporterii şi redactorii din cartierul Mănăştur pentru a pune pe tapet o problemă din blocul său, de pe Aurel Vlaicu. Acesta a atras atenţia că administratorul imobilului în care locuieşte la parter îi calculează cheltuieli pe lift şi cotele indivize comune, în mod eronat, fără să repecte legea.
  • Nici problemele de sport nu i-au lăsat indiferenţi pe Mănăştureni. Chiorean Dârjan Alexandru, de 58 de ani, este nemulţumit de jocul CFR. „Sunt nemulţumit de CFR. În primul rând că nu joacă ce trebuie. Întotdeauna când au meci acasă, au probleme. Şi ieri tot aceeaşi treabă, şi cu Bistriţa, cu toţi. Cred că o duc prea bine, sunt prea bine plătiţi. Mie mi-ar fi ruşine. Antrenorul e prea puţin vinovat, doar nu joacă antrenorul, ei joacă. Aţi văzut în meciul cu Rapid, când l-au faultat pe Vass? Şi a mai fost unul faultat. Dacă sunt faultaţi şi la Steaua nu e nici unul faultat, şi normal...Tot timpul jocurile au fost făcute pentru Steaua. CFR mai poate lua campionatul dacă face o alianţă cu Rapid, cu Dinamo şi cu Vasluiul", spune mănăştureanul. Este nemulţumit de modul în care se transmit la TV meciurile din Liga I. „M-am născut când juca Universitatea Cluj, dar am fost şi la CFR. Eu ţin cu ambele echipe. Aşa a fost întotdeauna la <<U>> Cluj, tot aşa situaţii au fost. Acolo sunt foarte mulţi care şi-au băgat degetele în borcan. Cel mai bine ar fi să vină un investitor, să fie serios, să o ia de la început. Un investitor dintre cei care au furat aici şi stau aici, la Cluj, şi ocupă locurile clujenilor, şi cred că au ajuns la Mecca. Nici măcar plăcuţa de la maşină nu şi-o schimbă. Cei care au bani şi care se pricep la fotbal trebuie să intervină. Asta era cât pe-aci să facă, Anamaria Prodan, şi făcea femeia. Dar nici aşa, nu o laşi să facă, atunci fă tu! Şi primăria ce face? De ce Boc a vrut să fie primar? Că şi eu vreau să fiu primar, eu nu l-am votat pe Boc şi nu o să-l votez niciodată. Dacă nu, dispare şi gata! Că CFR-ul nu va juca pe stadionul nou şi atunci, ce facem cu stadionul?
  • Problema locurilor de plimbare a câinilor a fost ridicată de Elena Boer. "Mă deranjează cei care îşi plimbă câinii pe spaţiile de joacă. Vom face un gard, să împrejmuim locul. Nu sunt împotriva animalelor de compani, dar aşa ceva nu se poate. Câinii fac mizerie, iar stăpânii lor nu strâng după ei", Elena Boer
  • Cea mai spinoasă problemă a pensionarilor din Mănăştur dar şi de pretutindeni rămâne cea a pensiei. „Ar fi bine să ni se mărească măcar cât de cât pensiile. După 30 de ani de muncă am o pensie de 474 de lei. Am diabet, am fost operată la ochi de mai multe ori şi dacă nu m-ar ajuta fiica mea cu bani aş muri de foame. Am încercat să mă angajez undeva, cu patru ore pe zi, dar la 63 de ani nu mă angajează nimeni. Vă mulţumesc că m-aţi ascultat", ne-a spus Elisabeta Pop.
  • „Vă rog să scrieţi aşa: motto: în cartierul Mănăştur numai aerul a rămas curat. Principalele probleme sunt: murdăria în parcuri şi murdăria în jurul bisericii", a afirmat, supărat, un pensionar.
  • Oamneii de pe strada Vidraru vor bănci în faţa blocului. „Mă bat cu domnii de la Primărie de când a plecat domnul Boc prim-ministru la Bucureşti. Le tot cer să pună bănci în faţa blocului în care stau, pe strada Vidraru. Vara e plin de copii şi nu ai unde sta. Până la urmă au pus nişte butuci, nişte rable, nu bănci", s-a plâns Ioan Pop
  • „Mă deranjează unde sunt puse toaletele ecologice: chiar în faţşa bisericii. Păi este posibil aşa ceva? Să le pună mai încolo, mai înspre staţia de tramvai ori de troleibuz. În parc nu mai pun astfel de toalete. De ce? Oamenii merg prin parc, cască gura, stau la taclale. Şi ce faci, le spui să ne bea apă înainte de a ieşi în parc?", a spus Dora Roşescu, o pensionară din Mănăştur.
  • Problema câinilor de companie a mai fost ridicată de un alt mănăştuirean ce a venit la cortul ZIUA de CLUJ. „În general, mult au făcut, Slavă Domnului! Au aranjat cum au putut, dar au probleme şi ei, nu au bani. Mi-aş dori să văd mai mult poliţiştii comunitari, care să-i amendeze pe oamenii cu câini care nu loe pun nici botniţă dar nu vin nici cu făraşul ori cu punga să adune excrementele. Şi nu e igienic. Vă daţi seama: dacă în fiecare scară este câte un câine şi îi socotim laolaltă, vă daţi seama cîte tone de excremente se adună. Nu am nimic împotriva câinilor, mai ales că bătrânii au nevoie de ei, dar ar fi bine să nu mai fie atâta mizerie. (...)În privinţa transportului, da, ar fi bun autobuzul pe strada Mehedinţi, mai ales pentru bătrâni", spune unul dintre mănăştureni. El nu a vrut să-şi decline identitatea.
  • Sanda Croitoru ne-a semnalat că ar avea nevoie de o locuinţă socială, asta pentru că în momentul de faţă locuieşte în conditi improprii, într-un garaj pe strada Grigore Alexandrescu, la numărul 5. Mai mult, femeia are în grijă şi o persoană grav bolnavă, care, în urma unei intervenţii chirurgicale, a rămas fără ambele picioare şi care urmează a fi externată în câteva zile. Din venitul de îngrijitor, dar şi din pensia de boală a persoanei pe care o are în îngrijire, femeia spune că nu îşi poate permite o locuinţă. După repetate intervenţii la autorităţile locale, singura speranţă i-a mai rămas în presa din Cluj.
  • Un domn ne-a reclamat lipsa unui peron de urcare la prima staţie de tramvai din Mănăştur, din zona căadrii nefinlizate a ceea ce ar fi urmat să fie spitalul municipal de urgenţă. "Dacă toate celelalte staţii beneficiază de condiţii amenajate atât pentru urcare cât şi pentru coborâre, locaţia în cauză e singura care nu e prevăzută cu peron de urcare", a spus mănăştureanul.
  • Sub sloganul "În Mănaştur doar aerul a mai rămas curat", o persoană ne-a mărturisit că problema cuaţeniei e una care nu mai suferă amânare, iar trotuarele ar trebi refăcute pentru că sunt la fel ca acum 30 de ani. Mai mult, fără a ne oferi o soluţie, omul spune că situaţia câinilor vagabonzi ar trebui într-un fel rezolvată. Totodată, acesta a identificat o problemă şi la semafoarele amplasate la intersecţia străzilor Govora cu Tarniţa, acolo unde, deşi circulaţia maşinilor se fluidizează destul de uşor, pietonii trebuie să aştepte la culoarea verde minute în şir, chiar dacă traficul s-a degajat de momente bune.
  • Ne-au aborat persoane şi din alte cartiere. O doamnă care locuieste pe strada Lunii, nr 9, în cartierul Zorilor susţine că deşi a depus o solicitare pentru audienţă la primar încă din data de 28.06.2012, nu a reuşit să discute după aproape 4 luni cu edilul Clujului. Demersul ei este legat de probleme apărute la imobilul în care locuieşte.

 

Comenteaza