Foto Malurile Someşului, pline de gunoaie la început de an

În prima zi a anului 2021, ONG-iştii de mediu au făcut o plimbare pe malurile Someşului şi au găsit .... gunoaie. Aceştia îi îndeamnă pe clujeni să trimită sesizări către autorităţi pentru curăţarea şi igienizarea zonei. 

"Am făcut o tură velo și la pas de început de an și am constatat, din păcate, cât de plin de gunoaie e Someșului. Trimite o sesizare pentru curățarea și amenajarea eco a râului Someș. Pune în cc sos.cluj@gmail.com. Cu cât suntem mai mulți care trimitem sesizări cu atât autoritățile se vor mobiliza mai bine, așa cum s-a întâmplat cu alte ocazii în care ne-am activat în masă", transmit ONG-iştii. 

[Trimite mail la: comunafloresti@yahoo.com, registratura@primariaclujnapoca.ro, relatiipublice.cjcluj@gmail.com, cjcluj@gnm.ro, cassa@casomes.ro, adi@adizmc.ro, relatii_cu_publicul@rowater.ro]

Către Primăria Florești,
Către Primăria Cluj-Napoca,
Către Consiliul Județean,
În atenția Gărzii de Mediu,
În atenția ABAST,
În atenția Companiei de Apă Someș SA,
În atenția ADI Zona Metropolitană Cluj,

Cerem curățenie și amenajare minim invazivă a malurilor Someșului.

Albia și malurile Someșului sunt pline de gunoaie și în 2021. Deșeurile din Florești ajung în Cluj. Gunoaiele poluează apa, în consecință măsuri urgente sunt necesare.

Dle primar Pivariu, ați promis atât dvs, cât și toți contracandidații la primăria Florești amenajarea Someșului. Începeți cu o curățenie și arătați-ne în dezbatare cu societatea civilă un plan de amenajare la râu. Localitatea e lipsită de spații verzi, iar între Someș și Compania de Apă Someș SA e o zonă care se pretează pentru o arie naturală urbană. Începeți aici! Ați promis containere și camere de supraveghere pentru a se arunca mai puține deșeuri menajere și din construcții. Unde sunt acestea?

Dle primar Boc, bariera pentru deșeuri nu e suficientă. Trebuie pistă de biciclete ca zona să fie tranzitată la minut și să nu se mai arunce. Angajament pentru pista metropolitană e și în documente de strategie, dar și în promisiunile de candidatură la alegerile locale și parlamentare. Cum etapizați crearea pistei metropolitane?
Dle Tișe, reconfigurați zona de protecție a companiei de apă astfel încât să permită tranzitul pentru a ieși din poluarea traficului auto, lucru și mai fezabil cu ascensiunea bicicletelor și trotinetelor electrice care permit nu doar ieșiri în weekend, ci și o nouă mobilitate la nivelul axei metropolitane. Curățați de urgență mizeria din albia companiei, lucru mai fezabil iarna decât vara, când vegetația crește.

Cerem Gărzii de Mediu să dea amenzi pentru poluarea repetată a Someșului. Solicităm Administrației Bazinale de Apă Șomeș-Tisa (ABAST), ADI Zona Metropolitană Cluj și Companiei de Apă Someș SA să conlucreze cu autoritățile și societatea civilă pentru a găsi soluțiile optime pentru o albie și maluri cât mai curate, dar și cât mai tranzitate de clujeni iubitori de natură și mișcare.

În urma unui demers comun din partea campaniei SOS Someșul nostru și din partea Asociației Natura Transilvaniei, Din Filele Naturii și a Clubului de Cicloturism Napoca am descoperit un râu, din nou, plin de gunoaie. Sunt necesare măsuri urgente pe termen scurt, în speță curățenie, dar și măsurile promise pe termen mediu, adică amenajarea velo, pietonală și cu mobilier urban, plus o arie naturală protejată urbană.
Iubesc Someșul pentru că [aici completează tu motivele pentru care vrei un râu curat și circulat]...

Cu respect,
Lacrima Someșan
[aici lasă datele tale de identificare, cu adresa din buletin și o adresă de mail la care soliciți răspunsul]

Comenteaza