Maimuţe, şerpi şi dihori în magazinele Clujului

Maimuţe, şerpi şi dihori în magazinele Clujului
Papagali vorbitori sau veveriţe siberiene sunt animale care se pot găsi
în unităţile specializate apărute mai ales în marile complexuri comerciale.

Papagali care salută, şerpi, maimuţe, dihori sau chinchilla sunt doar câteva dintre animalele ale căror stăpâni pot deveni clujenii dacă dau o raită prin
pet-shop-urile din oraş.

Atracţia magazinului Sky Dome din Polus Center sunt cele două maimuţe tamarin care îi îmbie pe clujeni încă de la intrare. Prietenoase şi agitate, cele două maimuţe adună zilnic sute de curioşi. “Sunt aduse din America de Sud. Le avem din noiembrie 2009. O astfel de maimuţă ar costa 2-3.000 de euro, însă nu sunt de vânzare”, a explicat Claudia Bejan, medic veterinar la Sky Dome. Tic şi Tac, cum se numesc cele două maimuţe, se deosebesc prin firile lor, diametral opuse. “Tic şi Tac sunt masculi. Unul este mai îndrăzneţ, iar celălalt, mai retras. Ultimul a evadat o dată anul trecut şi după câteva zile a fost găsit în apropierea magazinului Bershka”, a explicat Bejan.

Deşi se spune despre maimuţe că sunt mari amatoare de banane, Tic şi Tac iubesc la nebunie iaurtul. “Le dăm să mănânce bucăţi de banane, nectarine şi mere. Mi-am adus odată la muncă iaurt şi le-am dat să guste puţini fulgi cu iaurt. Le mai dăm pâine din sandvişuri”, spune Bejan. Între “comori” se află şi trei papagali din soiul Micul Alexandru. “Le trebuie o familie care să se ocupe de ei şi învaţă să vorbească. Din martie s-au vândut patru papagali”, a precizat veterinarul clujean. Un astfel de papagal costă 600 de lei.

La Rom Zoo Market de pe Bulevardul 21 Decembrie toată lumea este politicoasă, inclusiv papagalii Alex şi Katcut, care te salută cu “Hello!”, iar apoi te întreabă “Ce faci?”. “Papagalii Ara nu sunt de vânzare. Dacă s-ar vinde, ar costa câte 2.000 de euro. Dacă îi creşti de mici, pot învăţa să vorbească şi sunt dependenţi de stăpân. Sunt gălăgioşi, drăgăstoşi şi le place să imite sunetele. Au un penaj foarte frumos, însă le trebuie condiţii”, n-a explicat vânzătoarea. Sunt hrăniţi cu fructe şi legume. “Alex are şapte ani, iar Katcut, trei ani”, a mai spus vânzătoarea. Aici clujenii pot să găsească şi chinchilla, care costă 180 de lei. “ Avem unul de şase luni. Lor le trebuie o cuşcă mare care să aibă măcar două etaje, nisip fin, ca să se spele, şi apă. În ultimul an am vândut patru chinchilla”, a explicat vânzătoarea.

În magazinul Zoo Mania din Iulius Mall iubitorii de animale pot admira câini, hamsteri, iepuri, peşti, dar şi dihori, veveriţe sau şerpi. “Astea sunt primele două exemplare din magazin. Dihorul cel gri costă 250 de lei, iar cel auriu, 300 de lei. Când masculii împlinesc un an se castrează pentru că aşa se elimină şi mirosul lor”, a explicat Ionuţ Cosma, consilier de produse. Pentru ca un dihor să fie domestic, trebuie cumpărat de la o vârstă cât mai fragedă. “Dihorii se vând când sunt pui pentru că atunci se pot învăţa cu omul. În primele trei-patru luni trebuie să porţi mănuşi când îi ţii în mână pentru că la început muşcă; sunt ca un câine rău”, explică vânzătorul. Cei doi dihori sunt hrăniţi cu carne, mâncare de câini sau de pisici. “Am avut un cuplu care a venit la magazin cu dihorul lor şi îl ţineau în braţe, ca pe o pisică”, a spus Cosma. Tot la magazinul din incinta Iulius Mall a mai existat o veveriţă siberiană care s-a vândut cu 300 de lei.

Şerpi pentru tot clujeanul

“Am avut un şarpe Anaconda de doi metri pe care nu l-am vândut şi l-am dat prin transfer unui alt magazin. L-am ţinut trei luni. Acum avem un şarpe de porumb. Este foarte prietenos. E cel mai uşor de ţinut acasă. Creşte maximum trei metri şi mănâncă şoricei o dată la două săptămâni. Un şarpe poate să reziste până la un an fără să mănânce”, a precizat Cosma.

Etichete
Comenteaza