Luptă în trei pentru rectoratul UMF
- Scris de Cristina Pirvu
- 11 Dec 2011, 22:52
- Eveniment
- Ascultă știrea

Pentru alegerile la funcţia de rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj, care vor avea loc joi, s-au înscris trei nume mari ale medicinii clujene, şi anume actualul rector al UMF, Constantin Ciuce, Alexandru Irimie, managerul Institutului Oncologic "Ioan Chiricuţă", şi Petru Adrian Mircea, fost decan al Facultăţii de Medicină şi actualul şef al Secţiei de Gastroenterologie de la Clinica Medicală I. Astfel, planul managerial al lui Constantin Ciuce pune accentul pe dezvoltarea infrastructurii universităţii, cel al lui Alexandru Irimie, pe creşterea veniturilor personalului prin intermediul proiectelor finanţate de ministere sau de Uniunea Europeană, iar cel al lui Petru Adrian Mircea pune accentul pe importanţa unor resurse umane de calitate la UMF.
"Doresc să îmi continui proiectele şi să duc la capăt clădirile care sunt în construcţie, să dau în folosinţă biblioteca din Hasdeu, care are peste 250 de calculatoare gata pregătite să fie aşezate şi unde studenţii vor avea acces la internet şi la baza de date online a universităţii 24 din 24 de ore", a explicat Constantin Ciuce. Totodată, acesta doreşte să redea circuitului de cantine restaurantul studenţesc al UMF. "Vreau să continui proiectele pentru tineri legate de granturile de cercetare internă pe care le-am pornit pentru studenţi, pentru cadre didactice tinere, asistenţi şi şefi de lucrări şi să deschid centrul de cercetare genomică în clădirea de pe strada Marinescu cel târziu în luna februarie. Doresc să merg mai departe cu proiectele strategice legate de o judecată pentru un campus universitar, pentru partea de centru de simulare, centru de cercetare şi informatizarea universităţii, care este deja în curs", a spus Ciuce.
La rândul lui, Petru Adrian Mircea crede că pentru universitate este foarte importantă echipa. "Cred că suntem o universitate cu resurse în oameni şi asta e dovedit şi de faptul că ne-am prezentat trei candidaţi pentru funcţia de rector. Programele noastre manageriale au puncte comune legate de principiile şi de căile de dezvoltare", a spus Petru Adrian Mircea. El crede că în universitate ar trebui să se pună baza pe educaţie. "Eu cred că universităţile responsabile sunt cele care vor decide asupra a ceea ce se va întâmpla în învăţământul superior din România. Cred că aceste lucruri nu pot fi realizate decât dacă oamenii sunt de calitate şi dacă sunt coagulaţi într-o echipă. În afară de bani şi de infrastructură, oamenii au nevoie de sens, au nevoie să ştie unde să se îndrepte", a spus Petru Mircea, care a subliniat şi că, "deşi azi suntem universitate de cercetare avansată şi educaţie, cred că educaţia nu trebuie lăsată la urmă. Chiar dacă am început cu aceasta, sunt lucruri care pot şi trebuie făcute în cercetare. Universitatea se află într-un trend ascendent. E importantă dezvoltarea în cercetare, precum şi infrastructura, definitivarea unor domenii ţintă şi constituirea unui corp propriu de cercetare, care trebuie valorizat şi recompensat. Fără îndoială cred că universitatea trebuie să vândă educaţie, cercetare şi produsele cercetării, dar şi performanţă profesională. Încercăm să ne asigurăm viitorul prin personal de calitate".
Alexandru Irimie, de la Institutul Oncologic, îşi doreşte să aducă bani universităţii. "Lupta rectorului este de a aduce bani. Că-i aduci pentru infrastructură, pentru programele care să aducă venituri pentru oameni. Chiar dacă salariile vor fi îngheţate anul următor, filozofia proiectului meu managerial este de mărire a veniturilor prin accesarea de fonduri prin proiecte la ministere, la Uniunea Europeană. Noi va trebui să ducem banii în universităţi", a spus Alexandru Irimie. Managerul Institutului Oncologic spune că se aşteaptă ca programul lui managerial să ducă universitatea pe o poziţie respectabilă în Europa. "Rezultatele programului managerial ar trebui să ducă la creşetera veniturilor, a statutului pe care îl au studenţii, dascălii şi personalul administrativ, ar trebui să ducă universitatea pe o poziţie respectabilă în ţară şi în Europa", a precizat Irimie.