Lucrările la autostrada clujeană au început “pe burtă”. “Distrug terenuri neexpropriate”, se plâng localnicii FOTO/VIDEO

Lucrările la autostrada clujeană au început “pe burtă”. “Distrug terenuri neexpropriate”, se plâng localnicii FOTO/VIDEO
Oamenii lui Umbrărescu au intrat cu buldozerele pe tronsonul Gilău-Nădăşelu înainte de termenul anunţat de guvern. Au creat şi un scandal la Gilău, pentru că pătrund fără permisiune pe proprietăţi neexpropriate.

Lucrările la tronsonul de autostradă Gilău-Nădăşelu au început. În linişte, fără prea multă comunicare. ZIUA de CLUJ a descoperit săpăturile la faţa locului.

Faptul că lucrările au pornit deja este un lucru bun. Există, însă, o contradicţie: fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, anunţase că lucrările vor începe cel mai devreme în octombrie. Contractul pentru începerea lucrărilor s-a semnat în 7 aprilie, iar timpul prevăzut pentru proiectare era de şase luni. În plus, în bugetul guvernului pe 2014 erau cuprinşi bani doar pentru proiectarea acestui tronson, nu şi pentru începerea efectivă a lucrărilor.

Secretarul general al Ministerului Transporturilor, clujeanul Mircea Jorj, nu a putut oferi informaţii despre graba cu care se petrec lucrurile la Gilău. Aşa cum ZIUA de CLUJ a mai relatat, oamenii din comună - care au fost expropriaţi pentru acest tronson de autostradă, dar şi cei care au terenuri în zonă - sunt nemulţumiţi.

130 dintre ei s-au asociat şi vor da Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în judecată, din cauza preţurilor foarte mici pe care le-a oferit statul pentru pământurile lor. În total, 350 de oameni din Gilău au fost expropriaţi pentru a se putea construi tronsonul de 8,7 km, iar suprafaţa expropriată este de 89,1 ha.

46 de bani pe metru pătrat s-a oferit pentru terenurile arabile şi 14 bani pe metru pătrat pentru fâneţe. Gilăuanii se plâng şi că muncitorii nu respectă proprietăţile private.

„Constructorul se bagă şi peste cei care nu sunt expropriaţi. Deci calcă şi distrug terenurile, îşi fac drumuri şi intră peste tot, fără să mai întrebe pe nimeni. Ei trebuie să ajungă la punctul de lucru şi atunci nu îi mai interesează pe unde intră. Şi, uitaţi-vă, au început lucrările, dar intră la oameni care nu au fost expropriaţi, dar ei tot devalorizează terenurile. Şi sunt terenuri cu culturi. Acum abia se seceră. Nu am vorbit cu constructorul, încă nu ştim cine e reprezentant", a spus Nicolae Şandor (vezi video), unul dintre nemulţumiţii din comună.

Primarul Dumitru Sfârlea şi viceprimarul Okos Carol sunt printre persoanele expropriate.  Amândoi sunt "la putere": unul este PSD-ist, celălalt, UDMR-ist. „Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă. Măcar dacă era vorba să ofere câţiva lei, nu câţiva bani, aşa în batjocură", declara Sfârlea, zilele trecute, pentru ZIUA de CLUJ.

Asocierea firmelor Spedition UMB-Tehnostrade, deţinute de Dorinel Umbrărescu, a câştigat în 2012 licitaţia pentru construirea unui tronson de 8,7 km, între Gilău şi Mihăieşti, al Autostrăzii Transilvania. Valoarea ofertei câştigătoare a fost de 258,2 milioane de lei (57 milioane de euro), fără taxa pe valoarea adăugată. Durata contractului este de şase ani. Execuţia ar urma să dureze un an şi jumătate, iar perioada de garanţie va fi de patru ani.

Autostrada Gilău-Nădăşelu


• Lungime: 8,7 km
• Preţ total: 258.199.052 lei
• Preţ proiect: 7.808.945 lei
• Constructor: Spedition UMB - Tehnostrade
• Data de începere: 7 aprilie 2014
• Timp estimat pentru proiectare: 6 luni
• Dată de finalizare contractuală: 7 aprilie 2016

DECLARAŢIE

„Preferam să dau terenurile gratis statului, decât să vină să-şi bată joc. Este de-a dreptul hilar! Nu există termen de comparaţie pentru ce au făcut. Oamenii au muncit din greu şi pentru ce? Ca să primească nişte sume de nimic. Eu pe terenurile astea primesc câte cinci, şase milioane de lei vechi. Aşa se întâmplă în România", Okos Carol, viceprimar Gilău

Comenteaza