Lucan: viaţa pacienţilor cu transplant este pusă în pericol de înlocuirea medicamentelor VIDEO

Lucan: viaţa pacienţilor cu transplant este pusă în pericol de înlocuirea medicamentelor VIDEO
Profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Renal din Cluj atrage atenţia că viaţa pacienţilor transplantaţi este pusă în pericol de schimbarea medicamentelor originale cu cele generice. Mihai Lucan spune că noile medicamente trebuie să fie prescrise pe baza unor protocoale elaborate de medicii specialişti. El a înaintat în acest sens şi un memoriu către Ministerul Sănătăţii.

Programele naţionale acoperă acum doar costurile tratamentelor cu medicamente generice, care au aceeaşi formulă chimică cu a medicamentelor originale. Profesorul Mihai Lucan susţine că peste tot în lume introducerea acestor înlocuitori s-a făcut pe baza unor protocoale elaborate de specialişti, astfel încât fiecare pacient să primească exact medicamentul care i se potriveşte cel mai bine.

"Dacă pacientul primeşte medicamentele de la farmacist fără să întrebe medicul care l-a transplantat, asta poate să ducă la un dezastru", spune Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Renal Cluj.

Pacienţii susţin că ministerul trebuie să găsească soluţii astfel încât oamenii să ducă o viaţă normală.

Diferenţa de preţ dintre un tratament cu medicamente originale şi unul cu medicamente generice poate ajunge în cazul acestor pacienţi până la 1200 de lei pe lună. Până în prezent, la Cluj au beneficiat de un transplant renal circa 1.500 de pacienţi.

(Claudia ROMITAN)

Comenteaza