LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Clădirea parlamentului, înconjurată de tancuri

LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Clădirea parlamentului, înconjurată de tancuri
Prim-ministrul turc a denunțat o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul.

Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, conform Agerpres. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Recep Erdogan denunță o "revoltă a unei minorități în interiorul armatei".

Clădirea parlamentului turc a fost înconjurată de tancuri, susține un martor citat de Reuters. Un alt martor citat de aceeași agenție susține că s-au auzit focuri de armă pe aeroportul din Istanbul, în contextul în care o tentativă de lovitură de stat este în desfășurare în Turcia.

Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia, însă premierul Binali Yildirim a precizat că tentativa de lovitură de stat va fi înăbușită. Un înalt oficial turc a declarat că nu pare să existe un sprijin larg în cadrul armatei turce pentru tentativa de lovitură de stat în curs de desfășurare.

Comentariile sale se fac ecoul celor ale președintelui, care a declarat că puciul este o încercare a unei mici facțiuni din interiorul armatei și că i se va pune capăt în curând.

Televiziunea de stat turcă TRT și-a întrerupt emisia, după ce un crainic a citit un comunicat al armatei anunțând că militarii au luat puterea printr-o lovitură de stat. Erdogan a declarat canalului privat CNN Turk că lovitura de stat este o încercare a unei facțiuni a armatei și și-a chemat susținătorii să iasă în stradă.

O explozie violentă a fost auzită în centrul Ankarei, capitala Turciei, unde armata susține că a preluat controlul țării, iar deasupra orașului au fost văzute avioane de vânătoare și elicoptere, transmite AFP.

"Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia... Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine", a indicat un comunicat semnat de "Consiliul păcii în țară", care afirmă că "a luat controlul în țară", în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

Președintele turc este în siguranță, a declarat o sursă din cadrul președinției turce, adăugând că face apel la întreaga lume "să fie solidară" cu poporul turc. Conform aceleiași surse, Erdogan și guvernul turc sunt încă la putere și nu vor tolera tentativele de subminare a democrației.

Armata turcă a anunțat vineri că a preluat puterea, dar Yildirim susține că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată. Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia, la scurt timp după ce au apărut informații că o lovitură de stat militară este în curs de desfășurare, au anunțat două grupuri de monitorizare a internetului.

Turkey Blocks, un grup care monitorizează blocările de internet în țară, și Dyn, care monitorizează performanța pe internet și traficul global, au raportat că este dificil sau imposibil a accesa serviciile social media în Turcia.

Guvernul turc sub conducerea președintelui a cerut în mod repetat blocarea rețelelor de social media în perioadele de criză și incertitudine politică. În mod normal, guvernul își pune în aplicare restricțiile la internet prin ordine date principalilor furnizori de servicii de internet din Turcia, scrie Reuters.

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara vineri, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea pentru a restabili ordinea în țară, relatează agenția de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezmințit informația că ar fi avut loc o lovitură de stat și susțin că mențin puterea, conform DPA. 

Desfășurări masive ale forțelor armate au avut loc la Ankara și Istanbul, atât la sol, cât și în aer. Există informații conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunțat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenției Dogan, după închiderea parțială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.

În 1997, armata turcă a forțat guvernul în ceea ce a fost numită o lovitură de stat postmodernă. Ultima dată când armata a preluat total puterea în Turcia s-a întâmplat în 1980, când a fost suspendată constituția țării. 

Prim-ministrul turc a denunțat vineri o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.  "Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câștige", a spus Yildirim. 

În același timp, avioane de luptă survolau la joasă altitudine Ankara, urmate de elicoptere. Canalele de știri din Turcia au anunțat o "tentativă de lovitură de stat". Canalul de informații CNN-Turk a anunțat o mobilizare "extraordinară" în fața sediului Statului Major al armatei.

Comenteaza