Foto “Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

Asociația “Love for Life” își propune, prin proiectele demarate în mai multe școli din mediul rural, să ofere posibilitatea copiilor din comunități devaforizate să învețe prin metode moderne, în care tehnologia și dezvoltarea personală fac parte din educația de zi cu zi. În sprijinul echipei a venit și NTT DATA Romania, companie care alege să se implice constant în susţinerea diverselor cauze umanitare.

“Educație pentru viață”, un proiect pentru incluziune socială

Elevi şi profesori din peste 20 de sate au acces la tehnologie datorită proiectului “Educație pentru viață”. Inițiativa îi aparține Ralucăi Ciulei, fostă campioană națională la tenis, care acum vrea să aducă o schimbare în viețile copiilor, prin introducerea tehnologiei, a conținutului mass-media și a aplicațiilor online în educația lor de zi cu zi. Scopul acestui demers este de a face procesul de învățare mai atractiv pentru noua generație, a cărei existență se învârte, încă de la cele mai fragede vârste, în jurul diverselor gadget-uri, care lipsesc cu desăvârșire în special în rândul şcolilor din mediul rural.

Asociația “Love for Life” a luat naștere în 2016, când Raluca a organizat o tabără pentru copiii dintr-un sat. Locuia la acea vreme în Elveţia, însă din dorinţa de a aduce o schimbare în modul de predare din școlile românești a decis să se întoarcă în România. Mai bine de un an, tânăra a umblat din școală în școală, în sate din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Brașov, desfășurând activități educaționale non-formale cu cei mici și ateliere pentru familiarizarea profesorilor cu tehnologia. Tânăra s-a stabilit recent la Cluj, dar își continuă activitatea în mai multe zone din ţară.

“Am simțit că e timpul să dau ceva înapoi, să fac mai multe pentru ceilalți. Am început în 2016 cu o tabără pentru copiii dintr-un sat. Un an mai târziu, am lăsat tot și am venit în România. În Cluj m-am stabilit abia de două luni, până acum aproape că am locuit la dascălii cu care lucram. Cu toate că m-am stabilit aici, continui să lucrez cu copiii din sate”, povestește Raluca Ciulei.

“Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

Tânăra are o vastă experiență în domeniul dezvoltării personale și al autodisciplinei, elemente cheie în reușita practicării unui sport de performanță. Mai mult, sportiva a studiat matematică în Elveția, informatică în SUA, dar şi psihologie în România şi peste ocean.

Profesorii şi părinții, implicați în dezvoltarea personală a elevilor

Activitățile asociației “Love for Life” se adresează nu doar copiilor, ci şi profesorilor, educatorilor și părinților. Principalul obiectiv este dezvoltarea personală a elevilor, încă din primii ani de școală, pentru dobândirea competențelor și abilităților esențiale pentru un adult de succes, prin tehnologie și jocuri.

“Încercăm să facem procesul de învăţare mai atractiv pentru elevi și, de ce nu, și cel de predare pentru profesori. Țin ateliere pentru dascăli, învățăm să folosim medii digitale, să aflăm ce aplicații există, pe care le-ar putea folosi la clasă. În rest, ne concentrăm pe dezvoltarea unor competențe folositoare în viață. De exemplu, cercetările arată că autocontrolul este mai important decât IQ-ul. Un copil care învață autodisciplina are succes de 2 ori mai mare decât un copil cu un IQ mai ridicat , dar care nu deține aceste abilități. Încercăm să dezvoltăm aceste capacități în cei mici prin exerciții, uneori prin joc de rol, alteori prin povești”, explică fondatoarea “Love for Life”.

“Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

Prin introducerea tehnologiei în cursuri, proiecte și teme, profesorii i-ar motiva pe elevi să învețe, să fie mai atenți și să se implice mai mult la ore. Conflictul dintre generații s-ar diminua, iar elevii ar simți că sunt pe aceeași lungime de undă cu cadrele didactice.

“Sunt probleme de comportament, probleme cu agresivitatea, foarte mult dezinteres față de școală, copiii nu sunt motivați să învețe, e greu să le menții atenția. Relația elev-profesor este importantă, iar în multe cazuri se află în termeni de “război”. Nu sunt pe aceeași lungime de undă. Într-un fel e normal, mintea generației de azi e total alta decât ceea ce li se oferă în școli”, continuă Raluca.

“Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

Rezultatele demersurilor Ralucăi nu sunt mereu vizibile imediat, educația fiind un proces complex și îndelungat: “Văd bucurie în ochii copiilor la activități, atunci când ne vedem, și au început să lucreze mai bine împreună. La început, când aveam întâlniri cu mai multe clase simultan, se jucau foarte agresiv, nu știau să interacționeze unii cu alții. Acum e altceva, deja știu să se joace și să lucreze împreună, mici cu mari. Mulți dintre ei au fost voluntari, chiar dacă sunt așa micuți și asta le-a dat încredere în ei, curaj, pot să vorbească în fața altor copii, să conducă o activitate”.

Profesorul, actor în rol principal în educația copiilor

Profesorii trebuie să fie modele de urmat pentru elevii lor. De aceea, dacă un dascăl nu-şi face meseria cu pasiune, nici elevii nu vor fi atraşi de materialul predat. La fel, dacă elevului nu i se acordă respect și încredere, nici el nu va putea oferi aceste lucruri.

“Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

“Unii profesori sunt fixați să facă lucrurile așa cum le-au făcut dintotdeauna și punct. Nu țin cont că sunt altfel copiii, că au alte nevoi. Profesorul este exemplu pentru elevi, iar copiii învață cel mai mult din exemplul celorlalți. Dacă profesorul vine și predă cu lehamite, fără entuziasm, atunci și copilul, când învață pentru materia respectivă, are aceeași atitudine. Ei cer de la copii lucruri pe care nu le dau înapoi, lucruri pe care ei nu le fac. Dacă vor să fie respectați, trebuie să respecte și ei copilul”, adaugă fondatoarea asociației.

“Tehnologia te ajută să creezi, să inovezi, să rezolvi probleme altfel”

Asociația “Love for Life” introduce în lumea elevilor de la sat calculatorul şi posibilităţile pe care le oferă internetul.

“Este nevoie deja de altceva, într-o lume în care informația este la un click distanță. Tehnologia, dacă este folosită constructiv, te ajută să creezi, să inovezi, să rezolvi probleme altfel, eficient. Sunt foarte mulți elevi care nu au atins un computer niciodată, nu știu să scrie un e-mail sau să își facă o adresă de e-mail. Este important să avem conținut multimedia în școli și este păcat să nu folosești și alte materiale, pe lângă cele printate”, spune Raluca Ciulei.

“Love for Life” şi NTT DATA Romania aduc tehnologia în viața a sute de elevi din mediul rural

Computere și cadouri de Crăciun de la NTT DATA Romania

Colaborarea cu NTT DATA Romania a început recent: prin sprijinul oferit de unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii software din țară, având sediul central în Cluj Napoca, un număr de 10 calcutoare au ajuns deja în două școli din județul Bistrița-Năsăud. De asemenea, NTT DATA Romania s-a oferit să contribuie la dezvoltarea personală a elevilor, prin cadouri educative de Crăciun: “Vom oferi împreună copiilor din aceleași două sate cadouri care să îi ajute în dezvoltarea lor personală, precum cărți, lego, etc.”, adaugă Raluca.

Comenteaza