Locuitorii din Ciurila și Sălicea, îngrijorați de autostrada care le va secționa satele. Vor o dezbatere publică

Locuitorii din Ciurila și Sălicea, îngrijorați de autostrada care le va secționa satele. Vor o dezbatere publică

În data de 4 septembrie 2021 are loc o dezbatere publică la Ciurila referitoare la oportunitatea unui nod rutier pentru autostrada A3 în zona comunei și a traseelor de legătură între acest nod și Cluj-Napoca.

Dezbaterea a fost inițiată de parlamentarul USRPLUS Viorel Băltărețu, ca răspuns la îngrijorările locuitorilor din Sălicea și Ciurila referitoare la descărcarea autostrăzii prin localitățile lor, exprimate după anunțul făcut de ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, despre includerea unor noduri rutiere în licitațiile pentru studiile de fezabilitate.

Context

În urma anunțului ministrului transporturilor despre nodurile de autostradă A3 incluse în licitațiile pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate, locuitorii comunei Ciurila au solicitat să fie informați și implicați în discuțiile referitoare la soluțiile de legare cu Cluj-Napoca a unui nou nod rutier A3 Ciurila inclus în discuții.
Drumul județean 107R, cea mai evidentă legătură, trece prin mijlocul satelor Ciurila și Sălicea.

”În acest moment, când este doar un drum județean, acest drum este un pericol pentru cetățeni: se circulă cu viteză mare, se fac liniuțe, nu avem trotuare! Vă invit să faceți o plimbare pe jos măcar jumătate de sat (Sălicea) să vedeți cum e și apoi mai vorbim. Știți cum e să nu îndrăznești să-ți lași copilul să meargă două case mai jos de frica mașinilor și a zmeilor de pe motociclete? ..nu mai vorbesc de mersul cu bicicletă! Și acesta e doar un exemplu. Noi ne luptăm să obținem limitatoare de viteză și radare prin sat și dvs vreți descărcare de autostradă??? Sunt de acord că trebuie făcute ieșiri, dar nu prin mijlocul satelor, cu atât mai mult cu cât nu au infrastructură...de niciun fel!”, a declarat Oana Oprea, locuitor al localității Ciurila, comentariu pe social media.

Cine poartă discuțiile

Locuitorii localităților din comună au reacționat la faptul că discuțiile despre acest nod rutier au apărut în spațiul public doar după includerea deja în licitațiile pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate. Parlamentarul de Cluj, dl Viorel Băltărețu, a menționat însă că discuțiile s-au purtat cu autoritățile locale încă din ianuarie. Și organizează o dezbatere publică pe data de 4 septembrie 2021 pentru care a lansat invitația pe pagina lui publică de social media. https://www.facebook.com/viorelbalt.../posts/366436415156411

Oamenii sunt revoltați pentru că nu au fost incluși în discuții până acum, dar sunt hotărâți să își facă auzit punctul de vedere. Ei cer ca dezvoltarea infrastructurii să pornească cu implementarea unui sistem de canalizare, cu trotuare, limitatoare de viteză și monitorizare a drumurilor.
De asemenea ei au solicitat ca la dezbatere să participe și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, CNAIR, Ministerului Mediului, Consiliului Județean.

Ce își propune comunitatea

Separat de participarea la dezbatere, oamenii din comună vor să inițieze o petiție publică prin care să ceară direct către CNAIR, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Consiliul Județean Cluj în primul rând informarea și implicarea societății civile în procesul decizional.

Apoi, ca parte din aceste discuții la care vor să participe, să fie exclus traseul prin sate din discuții, din lista de soluții chiar și temporare. Și să se ia în calcul protecția fonică a localităților și protecția mediului - adică să se asigure că drumurile nou construite nu vor intra prin ariile protejate din Făget.
Ei propun să fie construit drum separat care să respecte toate standardele unui drum civilizat de unire a autostrăzii cu Cluj Napoca. Un astfel de tronson de drum ar trebui inclus în licitațiile pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate, înaintea nodului rutier. Unii locuitori au propus deja trasee posibile pentru această legătură separată. Care trebuie, cu siguranță, investigate și analizate.

Ce solicită comunitatea

Comunitatea solicită expres să fie incluși în discuții reprezentanți ai societății civile, solicită transparență și publicarea tuturor documentelor discutate pe un site public, updatat regulat. ”Fiind o problemă care afectează mediul, dar și viața și bunăstarea oamenilor din comunitățile vizate de impactul acestor construcții, avem dreptul să fim informați și implicați direct.” Alina Chiriac, locuitor al comunei Ciurila.

Despre comunitate

Comunitatea Ciurila este una activă în viața socială a metropolei Cluj. S-a format în jurul unor inițiative de promovare a unui mod de viață sustenabil și de protejare a mediului și este formată atât din locuitori băștinași ai locului, dar și din generația nouă a celor care au căutat liniștea în zone mai departe de aglomerația orașului.
Invitația presei la dezbatere Dezbaterea va avea loc la Căminul Cultural din Sălicea, sâmbătă, 4 septembrie, ora 16:00. Nu au fost anunțate încă informații despre un număr limită de participanți sau condițiile în care se vor respecta reglementările pandemice.

Comenteaza