Limitări la programul “Work and Travel”
- Scris de Cristina Pirvu
- 14 Noi 2011, 22:51
- Eveniment
- Ascultă știrea

La nivelul Clujului, peste 1.000 de studenţi au fost plecaţi în SUA prin intermediul "Work and Travel". Danielle Grijalva, directorul Comitetului pentru Siguranţa Studenţilor din Străinătate, a declarat pentru Washington Post că "abuzurile din cadrul programului dăunează reputaţiei SUA". Principalele modificări pe care Departamentul de Stat american le va aduce programului se referă la limitarea numărului studenţilor participanţi la program la o cifră anuală de 103.000 şi la oprirea parteneriatelor cu noile firme care se ocupă de găsirea unui loc de muncă pentru studenţi. "Am fi foarte afectaţi dacă s-ar limita locurile la «Work and Travel». Asta ar însemna că ultimii studenţi înscrişi în program rămân acasă. Noi avem un buget şi dacă s-ar limita locurile la mijlocul programului riscul este să lucrăm degeaba", au declarat reprezentanţii companiei BRG Work, care a trimis la lucru în SUA în această vară 70 de studenţi clujeni.
"În 2011 au crescut restricţiile şi măsurile de siguranţă. Niciodată nu ne-au fost cerute atâtea documente şi traduceri ca până acum, iar studenţii au fost monitorizaţi în fiecare lună. În 2010 s-a tăiat cu 20% numărul locurilor în programul «Work and Travel»", au adăugat reprezentanţii BRG Work. Costurile studenţilor care au plecat la lucru prin "Work and Travel" s-au ridicat la sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de dolari, în funcţie de perioada în care s-au înscris. Compania Mike's Agency a trimis, prin intermediul "Work and Travel", 250 de studenţi în SUA. "Majoritatea studenţilor merg în SUA pentru bani. Am avut un student care a lucrat ca bucătar şi a avut şi un al doilea loc de muncă şi a reuşit să strângă 14.000 de dolari în vară", a declarat Gabriela Popa, director al Mike's Agency. Prin intermediul filialei Cluj a companiei American Experience, 800 de studenţi clujeni au trăit "visul american".
"Programul se menţine la numărul de locuri în cadrul «Work and Travel» care au existat şi anul trecut. Nu o să mai crească locurile faţă de anul trecut. Când a început programul existau 30.000 de locuri în toată lumea. În România, probabil că va creşte numărul de locuri pentru studenţi deoarece refuzul la viză este de 10%, faţă de Rusia, unde acesta este de 40%", crede Mihai Păun, directorul executiv al American Experience Cluj. Gabriel Hotica, de 20 de ani, este unul dintre studenţii care au lucrat în SUA în vara trecută. "M-aş întoarce oricând în SUA. Am lucrat la un McDonalds dintr-un orăşel din statul New Mexico. Am plătit 3.000 de dolari ca să ajung în SUA pentru că m-am înscris târziu în program, dar mi-am scos banii. Sponsorul de viză ne-a verificat lunar. Trebuia să facem check in pe contul nostru de internet ca să ne verifice", a spus Hotica.