Lacul de acumulare de la Gilău, acoperit de gheaţă

Lacul de acumulare de la Gilău, acoperit de gheaţă
În urma gerului, pe cursurile de apă din județul Cluj s-au format poduri de gheaţă. Hidrologii avertizează că traversarea ori practicarea sporturilor pe apa îngheţată și pescuitul la copcă pot fi foarte riscante.

Ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă din județul Cluj s-au format poduri de gheață. De asemenea, este înghețată aproximativ 75% din suprafața luciului de apă a lacului de acumulare Gilău.

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa), care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj, sunt monitorizate cursurile de apă şi lacurile de acumulare, pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populaţiei.

Specialiștii acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros în scopul întreținerii în cele mai bune condiții a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum și instalaţiile electrice şi hidraulice de la barajele din administrare.

Toate cele 6 acumulări pemanente, aflate în administrarea ABA Someș-Tisa (Gilău - judeţul Cluj, Strâmtori-Firiza - judeţul Maramureş, Colibiţa - judeţul Bistriţa-Năsăud, Vârşolţ și Sălățig - judeţul Sălaj şi Călineşti-Oaş - judeţul Satu Mare) sunt exploatate în conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros şi nu au fost semnalate probleme de întreţinere a echipamentelor.

ABA Someș-Tisa recomandă populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată și a pescuitului la copcă.


Iată situaţia fenomenelor de îngheţ, în data de 12.01.2017, pe cursurile de apă din județul Cluj transmisă de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa: 

1. Someș  DEJ  GM
2. Someșul Cald  SMIDA  PG
3. Someșul Mic  SALATIU  PG+zăpor aval
4. Beliş  POIANA HOREA  PG
5. Someșul  Rece  SOMEȘU RECE   PG
6. Răcătău  RĂCĂTĂU  PG
7. Căpuş  CĂPUŞU MARE  PG
8. Nadăș  AGHIREŞU  PGI
9. Nadăș  RĂDAIA  PG
10. Borşa  BORŞA  GM
11. Gădălin  BONŢIDA  PG
12. Lonea  LUNA DE JOS  PG
13. Fizeș  MINTIU GHERLII  PG
14. Olpret  MAIA  PG
15. Sălătruc  CĂŞEIU  PGO

 

LEGENDA:

GM - gheaţă la maluri
PG - pod de gheaţă compact
PGI - pod de gheaţă întrerupt
PGO - pod de gheaţă cu ochiuri

 

Comenteaza