La 5 ani, a câştigat Oscarul european. Giurgiu: "fără el, filmul n-ar fi fost la fel" VIDEO

La 5 ani, a câştigat Oscarul european. Giurgiu:
Actorul de doar 5 ani care a pus umărul ca protagonist la obţinerea Oscarului european pentru scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", a pus serioase probleme echipei de filmare. Dacă nu voia să filmeze, nimeni nu mai putea face nimic. "Era imprevizibil și departe de tipul de copil care învăța conștiincios replicile acasă și vine pregătit la filmare. Și nu ne-a fost ușor", scrie regizorul Tudor Giurgiu pe blogul său.

"Aaron este Superman. Sau Spiderman și Batman în persoană. Adică el e filmul. E un copil de aproape 5 ani (atunci când am filmat avea 3,5) care e incredibil. Rar mi-a fost dat să văd un copil atît de expresiv și de luminos. Clișeul e că toți copiii sunt drăguți, frumoși, senini și evident că fiecare are un "€œceva" al lui care îl face diferit de celălalt", arată Giurgiu. "Atunci când l-am cunoscut, mi-a plăcut teribil că Aaron avea însă personalitate. Avea gusturi și preferințe clare, când avea chef de joacă sau de filmare era OK, când se plictisea nu mai scoteai nimic de la el. Nu era cale de mijloc sau de compromis și când încercam să-l păcălesc să mai filmăm totuși ceva îmi spunea: €œNu ți-am spus că nu mai filmăm?".

"L-am văzut prima data la Școală Internațională din Cluj, la recomandarea unor prieteni buni din școală via Doru Lupeanu, scenaristul filmului, care mi-a trimis o fotografie-portret pe mail de unde nu puteam decît să bănui că o să văd un cute boy", bun pentru orice reclamă la ciocolată sau brânză topită", continuă Giurgiu. "L-am ales pentru rol foarte îndoit, convins fiind că ne va aștepta o filmare grea, Aaron fiind imprevizibil și departe de tipul de copil care învăța conștiincios replicile acasă și vine pregătit la filmare. Și nu ne-a fost ușor :)".

"Filmarea întreagă a fost de fapt un exercițiu de convingere a lui Aaron să se joace cu noi, cu mine, cu sunetistul, cu Bogdan Zsolt, cu toți cei din echipă. Au fost și momente în care nu mai aveam replici sau soluții pentru a-l determină să continue (aici rolul mamei a fost esențial pentru că îl lua deoparte și îl mai scotea din atmosferă filmării) după cum au fost și clipe unice când Aaron făcea cu mult mai bine decît ce ne propuneam sau decât era scris în scenariu. N-am să uit momentul când Aaron trebuia să fugă din cabinetul doctorului, în timp ce acesta îi da o veste tristă tatălui. Cum să-i explici unui copil de 3 ani să stea pe scaun cuminte timp de 1 minut și apoi să fugă din cadru fix la momentul când doctorul zice replica cutare? I-am spus doar că va trebui să fugă la un moment dat și mă gândeam că oricum va face ce vrea el și o să vedem noi ce-o să iasă. Însă Aaron a ţâşnit impecabil, exact pe replica care trebuie, fix de la prima dublă. Instinct, talent sau cum s-ar chemă asta?"

Giurgiu descrie şi plimbarea cu troleibuzul 25 surprinsă în scurtmetraj şi arată că aceasta a fost "epică". "Stăteam cu aparatul de filmat mai departe de ei și nu făceam altceva decît să furăm momente și frinturi de dialog, Totul până când Aaron a obosit și atunci am prins niște cadre minunate cu amândoi, tata și fiu, uitându-se pe geam, amândoi cu gândurile și privirea undeva departe", scrie Giurgiu.

Vezi aici toată postarea

Vezi mai jos scurtmetrajul integral:


Comenteaza