La 15 ani câştigă concursul de traversare a Tarniţei

La 15 ani câştigă concursul de traversare a Tarniţei
Costinel Niţulescu s-a dovedit cel mai bun înotător din cei 141 înscrişi la competiţia de înot desfăşurată sâmbătă pe lacul Traniţa. Era concurentul cu numărul 26 în cea mai grea probă, cea de 6.500 de metri pe care i-a parcurs exact într-o oră şi 26 de minute.

Costinel Niţulescu, de 15 ani, s-a dovedit cel mai bun înotător din cei 141 înscrişi la competiţia de înot desfăşurată sâmbătă pe lacul Traniţa. Era concurentul cu numărul 26 în cea mai grea probă, cea de 6.500 de metri pe care i-a parcurs exact într-o oră şi 26 de minute.

Mult entuziasm, dragoste de sport şi de munte a animat ziua de sâmbătă zona lacului aflat la 30 km de Cluj-Napoca unde a avut loc cea de-a 6-a ediţie a competiţiei Traversarea Tarniţei. Zeci de persoane s-au înghesuit în locul numit „la Ghita" unde 81 de participanţi au luat startul la ora 10 în competiţia pentru amatori.

Familii cu copii, unii chiar şi cu bebeluşi de câteva luni, căţei şi bunici au urmărit cu sufletul la gură întrecerea. În apropierea lor au fot în permanenţă caiace din care organizatorii au supravegheat bunul mers al concursului. Primul sosit a fost Alex Diaconu, un tânăr care a străbătut distanţa impusă în 17 minute şi 28 de secunde. „A fost excelent, m-am simţit foarte bine la concurs şi concurenţii au fost plini de energie. M-am pregătit timp de trei săptămâni pentru acest concurs", a declarat câştigătorul pentru provincianews.ro. Rând pe rând au ajuns la linia de sosire şi ceilalţi concurenţi, între care cel mai tânăr avea 11 ani, iar cel mai în vârstă 66. La ieşirea din apă, fiecare a primit câte o medalie.

După ce sportivii şi-au tras sufletul şi au fost fotografiaţi pe îndelete cu telefoanele mobile, cei de la Asociaţia ORCA, organizatorii evenimentului, au anunţat cea de-a doua competiţie, rezervată profesioniştilor. 60 de înotători s-au încumetat să ia startul la proba de 6.500 de metri, practic să străbată tot lacul clujean. Asistenţa s-a mutat în partea cealaltă a apei, în zona semnalizată cu numele „La coada lacului" unde, în fum gros de mici şi muzică în fundal, au fost aşteptaţi campionii concursului. Apa era foarte rece, în jurul temperaturii de 20 de grade, aşa că marea majoritate a participanţilor a avut costum special.

Primul sosit la ponton a fost Costinel Niţulescu, un tânăr de numai 15 ani din Piteşti, sportiv de performanţă. „A fost greu, am simţit apa rece mai ales când m-am apropiat de final, aproape nu îmi mai simţeam un braţ, dar a meritat", a declarat băiatul. Două concurente, sportive ale clubului Steaua Bucureşti, au avut nevoie de îngrijire medicală din cauza unor iritaţii cauzate de costumul de înot. „Nu doare, doar ustură foarte tare. A fost foarte frumos, mi-am propus să termin concursul, nu să îl câştig şi cred că a meritat tot efortul", a spus Ioana Dârşorean, una dintre fete. Un alt concurent care a stârnit aplauzele asistenţei de la mal a fost de 11 ani care se antrenează de 6 ani la CSM Piteşti. „Vreau să fiu sportiv de performanţă când sunt mare. Am mai fost la Cluj şi îmi place aici. A fost greu, mai ales pe final. Nu am mai înotat niciodată atât de mult, mi-am întrecut recordul", a mărturisit băiatul.

Regulamentul concursului prevede ca înotătorii care nu ajung la linis de sosire în 3 ore să fie scoşi din apă, însă nu a fost cazul. Singurul abandon a fost a lui Alex Diaconu, chiar tânărul care a câştigat prima probă, din cauză că nu a mai rezistat la condiţiile celei rezervate profesioniştilor, potrivit organizatorilor. Prima ediţie a avut loc în iulie 2007, când au participat 14 concurenţi. De atunci, din ce în ce ma mulţi pasionaţi de înot vin din toată ţara la Cluj să se ia la întrecere în lacul Tarniţa. Anul trecut a luat parte la concurs chiar şi un francez. „Scopul este de a organiza un concurs pentru înotătorii amatori şi este singurul concurs de open water din România. E un concurs mai mult pentru plăcere, nu pentru competiţe, să aibă şi ei o satisfacţie că merg în fiecare zi şi înoată câteva ore ca să se antreneze pentru o întrecere", a spus Alexandru Raf, membru al echipei de organizatori. Cam 60% din participanţi sunt clujeni. Munca de organizare a unei ediţii începe cu jumătate de an înainte de concursul propriu-zis.

La final, s-au acordat diplome şi medalii pentru fiecare categorie de vârstă a participanţilor. Au fost chiar şi nemulţumiri. „Am ieşit mai repede din apă decât înotătoarea care a primit premiul la categoria mea de vârstă, nu ştiu de ce s-a decis aşa, dar nu e corect", s-a plâns Gaboş Andreea, din Târgu Mureş. Totuşi, tânăra a decis să nu depună contestaţie.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe provincianews.ro)

 

Comenteaza