Klaus Iohannis, enervat de atitudinea Ungariei: „Eu sunt din Transilvania, iar noi am decis prin vot popular să aderăm la România”

Klaus Iohannis, enervat de atitudinea Ungariei: „Eu sunt din Transilvania, iar noi am decis prin vot popular să aderăm la România”
| Foto: digi24.ro

Șeful statului susține că românii din Transilvania au decis prin vot popular că vor să adere la România, fiind dreptul lor la autodeterminare.

Președintele Klaus Iohannis a fost la Aachen, unde a participat la Charlemagne Prize Forum on Europe (Forumul European Carol cel Mare), un eveniment tradițional organizat în marja decernării premiului Carol cel Mare, distincție pe care șeful statului a primit-o, sâmbătă, într-o ceremonie specială.

Șeful statului a fost întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, de “un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului”.

“Este puțin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin idea de eliminare, de înlăturare din organizație, pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul“, a răspuns Klaus Iohannis, potrivit caleaeruopeana.ro.

În acelaşi timp, a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon.

“Știu, clar că vorbiți de țara noastră vecină, și pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor despre Trianon. Eu sunt președintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare.

Transilvania așa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei și așa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se dorește, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării niște procese istorice. Poate că asta fac niște populiști, dar populiștii aceștia, asta este, există în Europa și cred că ei nu pot fi combătuți decât prin rezultate“, a explicat Iohannis.

Poziția șefului statului vine pe un fond complicat al relației cu Ungariei în ce privește Trianonul. Președintele Ungariei, János Áder, a comparat recent anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României. Poziția șefului statului maghiar a fost exprimată în cadrul unui summit internațional organizat de președintele Ucrainei pentru susținerea Crimeei, la care și România a fost reprezentată de premierul Florin Cîțu.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a semnat în noiembrie 2020 decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, actul juridic care a consfințit unirea Transilvaniei cu România.

Comenteaza