Judecătorul Mircea Aron a fost ales noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătorul Mircea Aron a fost ales noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii
Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acesta fiind ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016.

Mircea Aron a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al CSM, el fiind votat de majoritatea judecătorilor şi procurorilor din Consiliu. Judecătorul şi-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM.

Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981, iar procurorul Luminiţa Palade are o vechime de doi ani în Consiliu şi este magistrat din 1994.

Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Luminiţa Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine şi transparenţă în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA şi ICCJ, consolidarea Inspecţiei Judiciare şi întărirea integrităţii sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management şi propunerea de aplicare din 2017 a dispoziţiei potrivit căreia atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la bugetul instanţelor să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia noului preşedinte al CSM, independenţa financiară ar reprezenta o garanţie reală a independenţei instanţelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanţelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiţiei, şi o analiză de eficienţă financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, "de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raţionalizării instanţelor".

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activităţii CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cu celelalte instituţii europene, inclusiv ENJC- Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Comenteaza