Jose Carreras, recompensat cu un titlu onorific de către Academia de Muzică din Cluj

Jose Carreras, recompensat cu un titlu onorific de către Academia de Muzică din Cluj
Cunoscutul tenor Jose Carreras a fost distins, sâmbătă, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Titlul a fost acordat în semn de recunoaştere a activităţii sale artistice la nivel internaţional, iar ceremonia a avut loc în sala de spectacole a Academiei de Muzică. „Avem privilegiul, bucuria şi onoarea de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa maestrului Jose Carreras, tenorul care a dat de-a lungul carierei sale dimensiunea universalității în muzica de operă. Prezența domniei sale în România, într-un turneu care cuprinde majoritatea țărilor europene și nu numai, ne bucură enorm și considerăm că această prezență constribuie la îmbogățirea patrimoniului spiritual și cultural. Dincolo de latura artistică, maestrul Jose Carreras este un mare om, un mare iubitor de oameni, un altruist, este un om modest, dar încrezător, un om care poate fi luat oricând ca un model și sunt convins că toţi tinerii din lume îl vor urma pentru că a reuşit în arta pe care o face. O altă preocupare a sa este cea umanitară: maestrul Jose Carreras, prin fundația care îi poartă numele, are o preocupare extraordinară în ceea ce privește lupta împotriva acelei crunte și nemiloase boli care se numește leucemie, iar în ultima perioadă am observat că are o influență și niște eforturi tot mai coagulată a fundației", a menționat Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică.

Laudatio a fost prezentată de prof.univ.dr. Mircea Sâmpetrean, discursul cuprinzând atât date despre spectaculoasa carieră a cunoscutului artist, cât și despre acțiunile umanitare pe care acesta le derulează. Faimosul tenor a fost onorat de titlul primit și a profitat de moment pentru a îi felicita pe reprezentanții academiei pentru prestigiul de care universitatea se bucură la nivel mondial.

"Îmi exprim cea mai profundă recunoștință la primirea acestui titlu onorific din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima, una dintre cele mai active instituții muzicale din România. Legătura mea cu România a început în urmă cu mulți ani, când am venit pentru prima dată aici. Întotdeauna am simțit că muzica mea este apreciată de audiența de aici și am simțit afecțiune și respect. Pe de altă parte, întotdeauna am admirat tradiția voastră în artă, în muzică și cultura voastră. Această distincție este foarte importantă pentru mine pentru că recunoaște modesta mea muncă în domeniul muzicii. Muzica a fost vocația mea încă din copilărie, a fost viața mea și apreciez enorm tot ce muzica îmi oferă. Sper că voi reprezenta instituția cu generozitate, cu o atitudine modernă și să răspândesc minunata muncă pe care o faceți aici, la Cluj", a precizat Jose Carreras.

Născut în Barcelona, Carreras a studiat muzica în oraşul natal. În 1970 şi-a început cariera muzicală la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, jucând în piesele Nabucco şi Lucrezia Borgia.

Cariera artistului cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, cele mai importante fiind: "Andrea Chenier", "La Boheme", "Tosca", "Werther", "Don Carlo", "Carmen", "Forţa destinului", "I Pagliacci", "Elixirul iubirii" şi "Bal Mascat", dar şi înregistrări cu mari artişti care au activat în afara ariei muzicii clasice, printre care Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman.

Pe lângă reprezentaţiile de operă, acesta a susţinut recitaluri în cele mai renumite săli de concerte din lume. Întregul său repertoriu include 600 de titluri interpretate, ce acoperă o paletă largă de stiluri muzicale de la baroc până la contemporan. Carreras a făcut parte din proiectul „Cei trei tenori", alături de Placido Domingo şi de Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte foarte populare, ce au continuat până în 2003.

Duminică, 29 noiembrie, faimosul tenor va concerta pentru prima dată la Cluj-Napoca.

Comenteaza