José Carreras, doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj

José Carreras, doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj
Faimosul tenor José Carreras va primi titlul de doctor honoris causa din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Ceremonia care va avea loc în sala de spectacole a Academiei de Muzică se va desfăşura în data de 28 noiembrie, la ora 17:00. "Pentru o asemenea personalitate mi s-a părut un gest absolut firesc şi mie, şi Senatului Academiei de Muzică să propunem acordarea acestui titlu de doctor honoris causa, lucru care a fost acceptat", a declarat Vasile Jucan, rectorul academiei.

Totodată, repetiţiile pentru concertul pe care Carreras îl va susţine la Cluj-Napoca se vor desfăşura în sala Academiei de Muzică. La doi ani de la cea mai recentă vizită în Romania, faimosul tenor José Carreras va concerta pentru prima dată la Cluj-Napoca, în 29 noiembrie, la Sala Polivalentă.

Născut în Barcelona, Carreras a studiat muzica în oraşul natal. În 1970 şi-a început cariera muzicală la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, jucând în piesele Nabucco şi Lucrezia Borgia.

Cariera artistului cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, cele mai importante fiind: "Andrea Chenier", "La Boheme", "Tosca", "Werther", "Don Carlo", "Carmen", "Forţa destinului", "I Pagliacci", "Elixirul iubirii" şi "Bal Mascat", dar şi înregistrări cu mari artişti care au activat în afara ariei muzicii clasice, printre care Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman.

Pe lângă reprezentaţiile de operă, acesta a susţinut recitaluri în cele mai renumite săli de concerte din lume. Întregul său repertoriu include 600 de titluri interpretate, ce acoperă o paletă largă de stiluri muzicale de la baroc până la contemporan. Carreras a făcut parte din proiectul „Cei trei tenori", alături de Placido Domingo şi de Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte foarte populare, ce au continuat până în 2003.

Comenteaza