„Je suis român” - un jurnalist din Ungaria îi ia apărarea arbitrului Sebastian Colțescu

„Je suis român” - un jurnalist din Ungaria îi ia apărarea arbitrului Sebastian Colțescu

Jurnalistul Pataki Tamás de la publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) îl apără pe arbitrul român Sebastian Colțescu, după scandalul de rasism iscat de acesta la meciul Paris Saint Germain – Istanbul Bașakșehir.

Jurnalistul maghiar a scris joi un editorial cu titlul „Je suis român”, în care critică din jurul scandalului de rasism creat de arbitrul român Sebastian Colțescu, pe care le consideră exagerate.

„Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârși cariera lui”, scrie ziaristul maghiar.

Pataki Tamás consideră că gestul arbitrului român i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște fete plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

Pataki Tamás subliniază că atunci când l-a indicat pe Pierre Webo, antrenorul secund al formaţiei Istanbul Bașakșehir, Sebastian Colțescu nu l-a catalogat în niciun fel, ci doar l-a indicat ca fiind „cel negru”.

Jurnalistul face o paralelă și spune că dacă negru în „Black Lives Matter” este în regulă, atunci și „negru” din limba română poate fi folosit fără problemă.

Pataki concluzionează: „Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”.

Reamintim că arbitrul Sebastian Colțescu a provocat un scandal internațional, fiind acuzat de rasism după ce l-a indicat drept ” ăla negru” pe antrenorul secund al echipei turce Bașakșehir, Pierre Webo, la meciul cu Paris Saint Germain.

Comenteaza