Iubitorii de animale au protestat în centrul Clujului: "câinele de pe stradă e născut în curtea vecinilor tăi" FOTO/VIDEO

Iubitorii de animale au protestat în centrul Clujului:
Circa 300 de clujeni- simpli cetăţeni iubitori de animale, cât şi reprezentanţi şi voluntari ai unor ONG-uri, au protestat în această seară, în Piaţa Unirii, împotriva legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Aceştia susţin că nici ei nu vor câini pe stradă, dar eutanasierea nu este o soluţie.

Mai mulţi clujeni şi-au adus şi patrupedele la protest, pe care le-au îmbrăcat în mesaje precum "Omoară-mă pentru incompetenţa ta" sau "Nu îi pune în stradă, sterilizează-le mama!". Câţiva dintre aceşti câini au fost luaţi de pe stradă şi adoptaţi, susţin stăpânii acestora, iar prezenţa lor în această seară, în Piaţa Unirii, este un îndemn de a urma exemplul şi pentru ceilalţi iubitori de animale. 

De asemenea, protestatarii au venit în centrul Clujului cu pancarte şi afişe pe care au stat scrise mesaje precum: "abandonul câinilor=infracţiune tolerată", "câinele de pe stradă e născut în curtea vecinilor tăi", "opriţi spălarea de bani prin eutanaiere", "există prea mulţi câini fără stăpân, sterilizează-ţi câinii", "România a abandonat România", "Nu atitudini barbare, vrem soluţii raţionale" sau "Vrei eutanasia, ruşine românia!". S-au scandat şi lozinci precum "Uniţi salvăm câinii de pe stradă", "Dacă vă pasă, nu staţi la terasă".

Mai mulți tineri au aprins lumânări, sub care au așezat fotografii cu animale torturate și ucise. La protest au participat şi copii ţinând căţei de pluş în braţe sau care aveau pe chipuri măşti din carton ce întruchipau feţe de căţei. "Nu sunt indiferentă faţă de tragedia copilului de patru ani ucis de maidanezi în Bucureşti. Am şi eu copii. Am venit aici tocmai pentru că nu vreau să văd câini pe stradă, dar nici soluţia eutanasiei nu pot să o accept. Nu ne spălăm pe mâini de o asemenea problemă în trei zile", a spus o mămică.

Reprezentanţii ONG-urile spun că potrivit unor statistici, lunar, circa 250 de câini sunt abandonați în Cluj-Napoca, provenind din curțile oamenilor. Ei au cerut autorităţilor locale înfiinţarea unui registru de evidenţă pentru câinii cu stăpân.

"Cel puţin în Cluj-Napoca, Asociaţia NUCA a depus un proiect de hotărâre, l-a înaintat şi către primar şi către Consiliul Local, prin care am solicitat înfiinţarea registrului de evidenţă pentru câinii cu stăpân, pentru că ei sunt principala cauză a câinilor abandonaţi. Aşteptăm răspunsul Primăriei în cel mai scurt timp", a spus un reprezentat and Asociației NUCA.

"Astăzi s-a votat legea care prede eutanasia, iar asta ne aruncă pe noi ca şi ţară cu ani de zile înapoi. Fără o legislaţie corectă, care să prevadă înregistrare, sterilizare, microcipare şi o supraveghere a reproducţiei cânine în cadrul populaţiei câinilor cu stăpân, continuăm să omorâm, să omorâm, să omorâm...Asta e tot ce vor guvernanţii să facem. În Cluj-Napoca, majoritatea câinilor maidanezi sunt sterilizaţi, dar ne confruntăm lunar cu 250 de cazuri de abandon proaspete. Acestea provin din curţile oamenilor", a spus o altă reprezentantă a asociaţiei.

Două pensionare "au perturbat" protestul

Câţiva protestatari au fost perturbaţi de două pensionare care sunt de părere că doar eradicarea în masă a maidanezilor va readuce siguranţa pe străzile oraşelor din România: "Să-i omoare pe toţi. Dacă era copilul tău cel nenorocit, ce făceai? Mai erai aici?", i-a strigat una dintre bătrâne unei mămici aflată cu cei doi copii ai săi în piaţă. Cealaltă pensionară a fost şi mai tranşantă în vorbe: "Tot scandaţi aici, dar faceţi ceva concret? Ce soluţii propuneţi? Sigur nu sunteţi şi voi plătiţi să ieşiţi în stradă, acum cu toate protestele din ultimul an nu mai ştiu ce să cred!".

Oamenii le-au explicat celor două pensionare că ei propun, pe lângă sterilizare, pedepsirea abandonului şi eforturi coordonate pentru adopţia câinilor fără stăpân, ca soluţii pe termen lung. "Mulţi suntem voluntari sau pur şi simplu donăm bani din salariile noastre la asociaţiile care se ocupă de îngrijirea câinilor".

Protestul s-a încheiat cu un marş prin centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor, Piaţa Avram Iancu şi 21 Decembrie. 

Ce soluţii propun iubitorii de animale pentru cei aproximativ 65.000 de câini maidanezi din Capitală

În Bucureşti, există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a-i caza în adăposturi este mult mai mică, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, marţi, că referendumul local privind eutanasierea câinilor vagabonzi nu va mai avea loc, ca urmare a adoptării de către Camera Deputaţilor a legii referitoare la problema patrupedelor fără stăpân.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea

Referendumul a fost propus după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, pe 31 mai, o hotărâre prin care a stabilit ca posesorii de câini să îi declare la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), în caz contrar urmând să fie amendaţi cu 3.000 de lei. Totodată, aceştia trebuie să sterilizeze patrupedele sau pot opta pentru plata unei taxe de 150 de lei pe an.

Citeşte si Adopţiile de câini, ca şi inexistente la Cluj

Un institut din Cluj propune impozitarea stăpânilor de câini nesterilizaţi

Comenteaza