INTERVIU cu preotul Necula despre Facebook, politicieni şi Moş Crăciun

INTERVIU cu preotul Necula despre Facebook, politicieni şi Moş Crăciun
România are nevoie în 2018 de un an înţelept "mai mult decât orice", susţine preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, afirmând că îşi doreşte şi îşi va "pune genunchii jos" ca să dea Dumnezeu oameni care să conducă într-un an al senectuţii.

Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, spune că nu este dezamăgit de politicieni, pentru că nu s-a amăgit niciodată, dar este trist pentru că poporul român a depăşit starea de tranziţie, îndată după ianuarie 1990, şi nu a reuşit să fie mai bun ca atunci.

"Sunt păstorul unei turme, o turmă care aşteaptă să fie hrănită de păstori, nu doar mulsă (...) Mi-ar plăcea ca România să semene cu Mihai Şora, limpede şi înţelept", mai spune Necula.

AGERPRES: Părinte, m-am uitat la dumneavoastră pe Facebook şi am văzut într-o postare că aţi fost la Facultatea de Inginerie. V-am văzut la tablă, nu ştiu dacă făceaţi o ecuaţie şi le-aţi vorbit studenţilor despre suflet şi Dumnezeu. Aţi scris ceva. Ne puteţi spune cum arată ecuaţia asta perfectă, suflet şi Dumnezeu?

Constantin Necula: M-au întrebat dacă există o definiţie a fericirii sau dacă există o definiţie a credinţei. Şi am spus că nici credinţa, nici fericirea nu se pot defini singure. Că există combinări de trei luate câte trei: credinţă, nădejde şi dragoste. Dacă n-ai toate cele trei luate deodată şi înmulţite de fiecare dată nu ajungi la fericire, care are altă construcţie. În Vechiul Testament avem zece porunci şi nouă fericiri şi atunci avem ca posibilităţi de a fi fericiţi combinări de nouă luate câte zece. Şi, mai în glumă, mai în serios, i-am pus să rezolve combinaţiile. Dar, ceea ce era pe tablă la Inginerie, era imaginea pe care a lăsat-o lumii Wald. Este un matematician clujean care se desăvârşeşte în Germania şi ajunge la apogeul carierei sale, moare din nefericire tânăr, pe la 48 de ani. El este întrebat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către specialiştii în aeronautică, în aviaţie, cum pot proteja avioanele care sunt mitraliate. Şi i s-au oferit sute de modele. Toţi din sala aceea, din cercetarea aceea, au susţinut că acolo trebuie pus blindajul, unde au fost rănite avioanele. Doar el a spus că trebuie întărit ceea ce nu a fost rănit, pentru că dacă protejezi ceea ce nu este rănit, cele rănite s-au întors totuşi la sol, poţi să mergi, să zbori, mai departe. Şi a avut dreptate. S-au salvat sute de mii de vieţi. Acum doi ani, unul dintre specialiştii în securizarea Facebook-ului a reamintit acest adevăr matematic al acestui clujean de geniu. Şi le-am spus inginerilor că există lucruri în viaţă în care trebuie să întăreşti ceea ce ai, ceea ce dispui deja. Poţi să fii bun la matematică, trebuie să continui să faci din bunătatea asta la matematică un hobby permanent, care sporeşte. Nu trebuie să laşi deoparte lucrurile care îţi fac plăcere doar ca să faci lucrurile care trebuie să fie făcute. Şi mă refer acum la cele intelectuale, în primul rând, la cele de cultură, la cele legate de suflet.

AGERPRES: Vă ajută pagina de Facebook pentru ai apropia pe credincioşi de Dumnezeu?

Constantin Necula: Da. Şi, într-un fel sau altul, să mulţumesc celor care mă ajută să public, celor care mă ajută să fiu pe scena publică. Nu e uşor pentru cei care organizează o conferinţă să fie în atenţia oamenilor şi să poată comunica. Şansa mea este că dispun de prieteni foarte buni în marea majoritate a oraşelor şi invitaţiile de acolo, făcute în mare parte de dragul oamenilor, ţin de această posibilitate de a comunica. Facebook-ul este una dintre căi.

Articolul integral AICI. 

Comenteaza