Institutul pentru Fizica Pământului anunță cutremurele pe Telegram înainte de a fi resimțite

Institutul pentru Fizica Pământului anunță cutremurele pe Telegram înainte de a fi resimțite

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a dezvoltat un canal de Telegram prin care cetățenii pot fi anunțați cu privire la producerea unui cutremur, cu până la 25-30 de secunde.

Mai mulți utilizatori au semnalat joi dimineață pe rețelele de socializare, că sistemul a funcționat și că au fost notificați prin Telegram, cu 10-15 secunde înainte de simți cutremurul de 5,4 grade pe scara Richter.

Notificările vin sub forma unor alerte pe mobil și vizează în special zona București. 

Canalul oficial de Telegram INCDFP pentru notificari privind statusul si actualizari ale alertei seismice permite abonarea la alerta seismică.

Pentru aceasta trebuie să accesați @alertaCutremur_bot, după ce ați intrat pe canalul respectiv și să urmați pașii din secțiunea /alertă, scrie G4Media.

Practic, în aplicație se caută „@alertacutremur_bot”, adică robotul INCDFP care transmite alertele, după care trebuie urmate instrucţiunile, care sunt similare atât pentru telefoanele cu Android cât şi pentru iPhone/iPad/iPod.

Sistemul este funcțional din 2018, cu mici sincope și operațiuni de update.

Reamintim că un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50.

Seismul a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor.

IGSU a explicat de ce nu a trimis mesaj RO-Alert, populația primind însă alertă de la Android și Telegram cu aproximativ 10 secunde înainte de seism.

Comenteaza