Institutul de Urologie din Cluj, în pragul falimentului, după epoca Lucan. Medicii cer să nu fie desfiinţat institutul

Institutul de Urologie din Cluj, în pragul falimentului, după epoca Lucan. Medicii cer să nu fie desfiinţat institutul
Conducerea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj împreună cu deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, au vorbit luni, într-o conferinţă de presă, despre problemele cu care se confruntă unitatea medicală.

Medicii, apel către Ministerul Sănătăţii

Conducerea institutului cere ca unitatea medicală să-şi păstreze autonomia pe care o are în prezent şi spune că aceasta ar putea funcţiona din punct de vedere financiar dacă ar avea o finanţare mai bună de la Casa de Asigurări de Sănătate. Asta în condiţiile în care institutul are o datorie de circa 2 milioane de lei şi conturile blocate de unii creditori. Vineri, managerul a avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, căruia i-a cerut ca ministerul să achite datoria din urmă de circa 2 milioane de lei.

"Recent am făcut un apel către opinia publică pentru salvarea institutului dar şi alte demersuri în acelaşi timp către autorităţi în ideea de a păstra acest institut ca entitate separată, de sine stătătoare, independentă, autonomă. Vineri la noi a fost în vizită ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-au discutat problemele. Indicatorii de performanţă ai spitalului s-au îmbunătăţit substanţial în acest an. Acest spital ar putea beneficia de o mai bună finanţare în baza acestor indicatori din partea Casei de Asigurări astfel încât să nu mai acumuleze datorii.

S-a discutat şi de problema datoriei, posibilitatea ca aceasta să fie achitată este printr-o hotărâre de Guvern, însă s-au pus pe tapet şi alte soluţii, de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituţii, însă trebuie să atragem atenţia domnului ministru şi opiniei publice că dorinţa noastră este de a ne păstra independenţa, autonomia. Orice altă soluţie, s-a vehiculat trecerea în subordinea altei unităţi înseamnă pierderea personalităţii juridice şi chiar a identităţii", a spus managerul institutului, dr. Silviu Moga.

Conducerea instituţiei medicale clujene mai spune că în urmă cu câţiva ani un lucru similar s-a întâmplat la Târgu Mureş cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desafiinţat şi apoi reînfiinţat după 2 ani, când s-a considerat că a fost o eroare din toate punctele de vedere şi că această experienţă nu trebuie uitată şi nu trebuie repetată.

"Ministrul Bodog şi managerul Petru Şuşcă au dorit să se pună batista pe ţambal"

Deputatul Emanuel Ungureanu, care a făcut o sesizare la DIICOT în legătura cu situaţia de la Institutul de urologie din Cluj de pe vremea când era condus de doctorul Mihai Lucan, dar şi mai multe interpelări la adresa ministrului Sănătăţii despre problemele de la institut, a acuzat conducerea actuală a ministerului că doreşte să-l desfiinţeze şi să-l transforme într-o secţie a Spitalului Judeţean.

"Îi mulţumesc pentru invitaţie domnului manager, am avut o discuţie foarte sinceră şi aplicată cu personalul clinicii. Le-am adresat o întrebare foarte directă angajaţilor acestei instituţii. Din punctul meu de vedere nu trebuie să schimbe un stăpân cu un alt stăpân. Motivul pentru care sunt aici este de a le transmite că nu trebuie să mai accepte vreodată din partea vreunui medic comportamentul pe care l-a avut profesorul Lucan ani de zile cu aceşti medici în zona de comunicare profesională, umană şi instituţională.

S-au întâmplat lucruri ciudate în jurul acestei instituţii, mă refer la prezenţă ciudată a managerului Spitalului Judeţean Cluj, Petru Şuşcă, în jurul acestei instituţii încă de la începutul anului. Am făcut o sesizare la DIICOT acum câteva luni în care am atras atenţia despre cazarea funcţionarilor publici care făceau parte din corpul de control al ministrului Sănătăţii, care au fost cazaţi la un hotel de cinci stele din Cluj cu sprijinul managerului Şuşcă. Este limpede că managerul Şuşcă, ministrul Bodog, care s-a întâlnit în mod repetat cu profesorul Lucan în plină anchetă DIICOT, au dorit ca la această instituţie să se pună, cum se spune, batista pe ţambal şi în mod cu totul nefiresc această instituţie să fie preluată ostil de către managerul spitalului judeţean Şuşcă şi acest institut să fie transformat într-o secţie de urologie a Spitalului Judeţean. În mod cert prezenţa în preajma ministrului în timpul ultimei întâniri de aici, a managerului Şuşcă, nu are nicio logică. Eu o consider o formă de şantaj extrem de clară. A fost aceea: acceptaţi suportul nostru aşa sau datoriile pot fi plătite mai greu sau deloc", a declarat Emanuel Ungureanu.

"Această instituţie nu mai poate să aibă stăpân"

Deputatul clujean a mai spus presei că din discuţia avută cu medicii de la Institutul de Urologie a rezultat că aceştia nu doresc să schimbe un stăpân cu altul şi a afirmat că situaţia actuală a institutului se datorează "contractului păgubos" cu clinica privată a familiei Lucan.

"Vreau să atrag atenţia că această instituţie nu mai poate să aibă stăpân, nicio insituţie din România nu ar trebui să aibă stăpân, aici sunt oameni care fac bine unei comunităţi, comunitatea trebuie să se implice în salvarea acestei instituţii. Din discuţia cu medicii am înţeles că ei nu vor să înlocuiască un stăpân cu altul.

Nu cred că există vreun dubiu pentru clujeni, pentru opinia publică asupra motivului pentru care institutul se află în pragul falimentului. Nu cred că există vreun clujean care să fi venit aici şi căruia să nu i se fi spus că poate primi servicii mai bune la clinica privată a profesorului Lucan, nu cred că nu se ştie că motivul principal pentru care institutul este în pragul falimentului este această spoliere a unei instituţii de stat care a fost tratată ca o moşie.

Majoritatea celor care veneau aici erau transferaţi printr-un circuit neortodox care trebuie demonstrat mai repede de procucori, pentru că urlă un oraş întreg şi DIICOT este încă cu o anchetă "in rem", când toată lumea ştie cine a coordonat acest jaf asupra unei instituţii publice. De când a fost reziliat contractul păgubos cu clinica profesorului Lucan, instituţia a ajuns să aibă indici mult mai buni", a fost de părere Emanuel Ungureanu.

Institutul de Urologie, transformat în centru de îngrijiri pentru bolnavii operaţi în clinica privată a lui Mihai Lucan

Actualul manager al institutului, dr. Silviu Moga, a explicat cum a ajuns unitatea medicală să piardă bani în relaţia cu firma privată a familiei Lucan.

"Subfinanţarea noastră s-a datorat faptului că nu făceam servicii medicale, pentru că doar îngrijeam pacienţii altei clinici. În primul rând biopsiile de la clinica privată se analizau la noi, fără ca acea clinică privată să deconteze vreodată aceste servicii. Din calculele noastre, această sumă se ridică undeva la 2 milioane de lei, adică datoria noastră. După care a existat un contract de prestări servicii medicale între institut şi Lukmed, în care pacienţii de la clinica privată erau aduşi la clinica de stat şi îngrijiţi după operaţie. Decontarea s-a făcut în mod discontinuu şi nu la valoarea reală a cheltuielilor cu pacientul respectiv", a rătat managerul Silviu Moga.

"Esţi bătrână maică, ai vacă? Da. Ai bani? Nu. Vinde vaca."

Deputatul Emanuel Ungureanu a adresat şi câteva întrebări către opinia publică din oraş şi către instituţii ale procuraturii clujene.

"Eu am trimis la DIICOT 150 de asemenea cazuri, cu nume, prenume, cu afecţiunea avută. Circuitul era unul diabolic. Omul venea cu bilet de trimitere, era ţinut până la ora 3, cu cât durerile erau mai mari cu atât era mai bine, pentru că îi creştea şi preţul şi prima întrebare a profesorului Lucan aici la ecograf era "Unde lucrezi?", nu "Ce te doare?".

Apoi i se spunea n-avem aparat de spart pietre, dar avem această posibilitate la privat şi începea târguiala pentru preţ: "Esţi bătrână maică, ai vacă? Da. Ai bani? Nu. Vinde vaca." Eu eram în 2003 în această instituţie angajat şi am auzit acest tip de discuţii de nenumărate ori.
Este cineva care nu ştia asta? Nu ştia DIICOT asta? Nu ştia DNA Cluj asta? Nu ştia SRI Cluj asta? Nu ştiau miniştrii Sănătăţii asta? Nu ştiau parlamentarii din Cluj asta, care-şi trimiteau pilele pe un alt circuit, pe un alt salon de VIP? De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat întotdeuna pe cine trebuie de fiecare dată şi sper să vedeţi în rechizitoriul procurorilor acele telefoane pe care ştie toată lumea că le-a dat de fiecare dată când se apropia un control. Când domnul ministru Vlad Voiculescu a trimis prima dată un control a fost un şoc pentru toată lumea. Domnul Lucan era şocat că cineva vine să-l controleze. De ce? Pentru că a operat miniştrii, prim-miniştrii, preşedinţi de sta, păi Ion Iliescu în 1994, dacă nu ştiaţi", a mai susţinut Emanuel Ungureanu.

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere despre afirmaţiile făcute în cadrul conferinţei de presă de luni şi de la managerul Spitalului Judeţean Cluj, Petru Şuşcă şi de la medicul Mihai Lucan dar cei doi nu au putut fi contactaţi.

 

Comenteaza