Instanţa supremă a hotărât achitarea a patru suspecţi de atentatul cu bombă din 2003, în Turda

Instanţa supremă a hotărât achitarea a patru suspecţi de atentatul cu bombă din 2003, în Turda
Un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins recursul Parchetului, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Iaşi, care a stabilit în 22 aprilie 2010 achitarea celor patru, întrucât faptele au fost comise de alte persoane, arată gandul.info.

În 7 mai 2004, cei patru bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul cu bombă de la de la Pizzeria "Pharaon din Turda au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, de către Parchetul Tribunalului Cluj, arată gândul.info

Poliţiştii şi procurorul care au instrumentat cazul l-au indicat drept autor al atentatului pe Victor Zăgrean, ca instigator pe Ovidiu Vancea, zis Balibacea, iar drept complici pe Septimiu Mihai Moldovan şi pe Szasz Francisc.

Procurorul care a întocmit rechizitoriul, Mircea Hrudei, afirma atunci că, pentru prima dată în judeţul Cluj, Parchetul are ca şi cap de acuzare, pe lîngă infracţiunile de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului armelor explozive, şi cea de terorism.

"Deoarece prin modalităţile prin care a fost săvîrşită fapta cei patru inculpaţi au urmărit atât suprimarea numitului Otvos Gheorghe, cât şi să producă o stare de tulburare în rândul populaţiei dinTurda", explica procurorul.

Victor Zăgrean, Mihai Moldovan, Ovidiu Vancea şi Szasz Francisc au fost inculpaţi şi judecaţi pentru că ar fi participat la atacul cu grenadă din Turda, care a avut loc la sfîrşitul anului 2003 şi în care ar fi fost vizat unul din capii lumii interlope locale, Gheorghe Otvos, zis Gagarin. În atentat a fost rănit Stelian Luca, zis Stelu, de asemenea membru al grupărilor mafiote din Turda.

În timpul procesului, Stelian Luca a renunţat la pretenţiile civile, potrivit constatării Curţii de Apel Iaşi, consemnată în minuta din 22 aprilie 2010.

Decizia Curţii de Apel Iaşi a fost contestată la ICCJ, iar recursul a început a se judeca în iunie 2010, procesul finalizându-se în 23 octombrie. În 14 decembrie, după o succesiune de amânări, judecătorii ICCJ au hotărât: "Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi împotriva sentinţei penale nr. 45 din data de 22 aprilie 2010 a Curţii de Apel Iaşi-Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpaţii Zăgrean Victor, Vancea Ovidiu Emanuel, Moldovan Mihai Septimiu şi Szasz Francisc. Cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului". Decizia ICCJ este definitivă

Zăgrean şi Moldovan au fost arestaţi preventiv din 6 ianuarie 2004, până la data de 3 noiembrie 2005, iar Vancea şi Szasz din 17 ianuarie 2004, până în 3 noiembrie 2005.

 

Etichete
Comenteaza